webshopkeurmerk-logo
GRATIS Verzending vanaf € 35.= (*bij cd's en dvd's)
Meer dan 16.000 titels SNEL UIT VOORRAAD leverbaar!

  
 

Legendarische Dr. John overleden

De Amerikaanse muzikant Dr. John (echte naam Malcolm John Rebennack) is op 77-jarige leeftijd overleden. De eigenzinnige zanger/pianist stond bekend om zijn combinatie van blues, Crescent City funk, jazz en rock-'n- roll.

Sinds eind jaren '50 trad Dr. John al veel op in de hoofdstad van 'The Deep South' New Orleans. Aanvankelijk speelde hij gitaar, maar daarmee moest hij stoppen toen hij zijn vinger verwondde bij een schietincident. Pianospelen lukte nog wel. In 1968 kwam zijn debuutalbum Gris-Gris uit, dat werd gekenmerkt door een combinatie van verschillende muziekstijlen met bezwerende gezangen en voodoo-ritmes. Een absolutele klassieker.

Vijf jaar later scoorde hij de grootste hit uit zijn carrière met Right Place, Wrong Time van het album In The Right Place (1973), ook één van de mijlpalen in zijn oeuvre. Dr. John maakte ruim dertig soloalbums, maar was ook actief als sessiemuzikant. Hij werkte samen met onder anderen The Rolling Stones, Van Morrison, The Mothers Of Invention en James Taylor.

Eén van zijn bewonderaars is Dan Auerbach van The Black Keys, die de meester in 2010 aanspoorde om zijn beste plaat in jaren te maken. Als producer vroeg Auerbach keer op keer om het onderste uit de pan te halen om zo opnieuw de titel koning van de Louisiana melting pot sound te claimen. Dat album werd Locked Down. Essentieel.


Hieronder een overzicht van de belangrijkste platen van Dr. John, The Night Tripper:
 

sorteer op  » prijs» populariteit» alfabet