webshopkeurmerk-logo
GRATIS Verzending vanaf € 50.= (*bij cd's en dvd's)
Meer dan 18.000 titels UIT VOORRAAD leverbaar!

Jazz en Klassieke muziek, nieuwe en actuele cd, vinyl en dvd releases

 

Janine Jansen schittert opnieuw

Janine Jansen schittert opnieuw

Deel dit:

Datum: 07-06-2024

De fijnbesnaarde samenwerking tussen Janine Jansen en Klaus Mäkelä is gewoonweg sensationeel.

Er is geen vioolconcert waarin de solist zo’n broze, dissonante inzet heeft als het Vioolconcert van Jean Sibelius. En er zijn maar weinig violisten die de ijzige beginnoten hemels kunnen laten klinken. Janine Jansen is er daar absoluut één van. Op haar nieuwe album met het Oslo Philharmonisch Orkest onder leiding van de ‘orkestkleurmagiër’ Klaus Mäkelä (28 pas) neemt ze het orkest op sleeptouw met een klank als glinsterende sneeuwbloemen op het raam.

Ook het andere stuk op Jansens eerste album met orkest sinds 2015, het Eerste vioolconcert van Sergej Prokofjev, is prachtig. Vanuit haar dromerige, onvoorspelbare melodielijn trekt Jansen het orkest, dat Mäkelä als een gouden aureool om haar heen laat spelen, onverzettelijk mee in het gedeelte dat ‘narrante’ heet, waarin de vioolsolist volgens Prokofjev iemand van iets moet zien te overtuigen. Aan het eind kronkelt de fluit als een rooksliertje omhoog, langs de fluittonen van Jansen.

★★★★★ in De Volkskrant (6 juni 2024)

» lees verder
Dexter Gordon North Sea Jazz LP

Dexter Gordon North Sea Jazz LP

Deel dit:

Datum: 28-05-2024

Dexter Gordon was in alle opzichten een reus. Zowel zijn lichaamslengte lengte als zijn spel straalde autoriteit uit. Hij had de kracht om te midden van vele muzikale indrukken conclusies te trekken en, wars van andermans opinie, de dingen zeggen/spelen zoals ze zijn. Zo was hij een van de eerste tenorsaxofonisten die na de big band stijl moderne jazz ging spelen waardoor hij een inspiratiebron werd voor velen. Op 15 juli 1979 deed hij North Sea Jazz aan met zijn begeleidende trio bestaande uit pianist Kirk Lightsey, bassist Rufus Reid en drummer Eddie Gladden. Op dit album hoor je hun uitvoeringen van ‘It’s You Or No One’ en ‘More Than You Know’. Daarnaast bevat het album een opname van de later die avond gehouden tenor battle tijdens ‘Flying Home’ met Hank Jones op piano, Gene Ramsey op bas en Gus Johnson op drums terwijl naast Dexter nog Budd Johnson, Illinois Jacquet, Arnett Cobb en Buddy Tate op sax te horen zijn.

» lees verder
Kamasi Washington is terug met Fearless Movement

Kamasi Washington is terug met Fearless Movement

Deel dit:

Datum: 03-05-2024

Kamasi Washington's eerste solo-album sinds zes jaar. Op zijn nieuwe dubbelaar (lengte bijna anderhalf uur) pakt de Amerikaanse saxofonist voor zijn doen alles wat kleiner aan. Het blijft jazz, uiteraard, maar Washington laat zich inspireren door hedendaagse dance. Dit keer geen groot orkest en koor, wel een imposante gastenlijst, onder wie Andre 3000, Thundercat en George Clinton. Op Fearless Movement hoor je wederom het afro-futurisme van Sun Ra terug, maar ook stevige funk, een vleugje hiphop, bezwerende soul (Computer Love, met fraaie zang van Patrice Quinn) en spiritual jazz.

» lees verder
Pat Metheny - Moondial op CD en LP

Pat Metheny - Moondial op CD en LP

Deel dit:

Datum: 20-03-2024

Bijna 50 jaar geleden brak Pat internationaal door met zijn debuutalbum 'Bright Size Life'. Nog altijd is deze meervoudig Grammy Awards winnaar erg actief. Pat Metheny’s nieuwe album MoonDial zal solo-opnames bevatten in de lijn van het geliefde One Quiet Night (2003) en What’s It All About (2011). Het is een puur solo-gitaarplaat zonder overdubs, waarbij gebruik wordt gemaakt van een op maat gemaakte baritongitaar met nylon snaren. Hij experimenteerde afgelopen herfst met deze nieuwe gitaar tijdens een tournee. Opgewonden door de resultaten die hij elke avond meer wist te bereiken, besloot hij onmiddellijk een nieuw album op te nemen met deze gitaar.
 

» lees verder
Messthetics + James Brandon Lewis op Impulse. Aanrader!

Messthetics + James Brandon Lewis op Impulse. Aanrader!

Deel dit:

Datum: 15-03-2024

The Messthetics bestaat uit voormalige Fugazi-leden drummer Brendan Canty, bassist Joe Lally en jazz & experimenteel gitarist Anthony Pirog. De musici uit Washington D.C. maken instrumentale muziek waarin ze bij voorkeur experimenteren tussen jazz, progressive rock, post hardcore en punk.

James Brandon Lewis is een van de meest toonaangevende, relevante jazzmusici van dit moment. Het spel van deze tenor-saxofonist is puntig, hard en zeer direct. Zijn drang naar verdieping, vernieuwing is net als de leden van The Messthetics groot.  De afgelopen jaren raakten de heren bevriend en in 2022 namen ze het nummer ‘Fear Not’ uit. Dit werd de basis voor een nog hechtere samenwerking. Dat heeft geleid tot hun gezamenlijk debuutalbum op het legendarische jazz label Impulse!

The Messthetics en James Brandon Lewis staan voor lyrische melodieën, knetterharde free jazz waarbij een diepere spirituele dimensie de boel verbindt.

Live: vrijdag 24 mei 2024 in Doornroosje

» lees verder
Nieuwe 3LP versie Sonny Rollins klassieker

Nieuwe 3LP versie Sonny Rollins klassieker

Deel dit:

Datum: 28-02-2024

Mooie 3LP heruitgave van deze Rollins classic. Voor deze nieuwe versie is het vinyl volledig analoog geproduceerd door Joe Harley en door Kevin Gray rechtstreeks gesneden van de pas ontdekte en nooit eerder gebruikte originele mastertapes van Rudy Van Gelder. De drie LP's zijn geperst op 180 grams vinyl en zijn verpakt in een deluxe tip-on trifold verpakking, voorzien van een boekwerk met nooit eerder vertoonde foto's van Francis Wolff, essays geschreven door Nate Chinen en Bob Blumenthal, een uittreksel uit Aidan Levy's Rollins biografie Saxophone Colossus en een nieuw interview met Rollins zelf over het album in gesprek met Blue Note President Don Was.

» lees verder
Vijf sterren voor Fabiano do Nascimento & Sam Gendel

Vijf sterren voor Fabiano do Nascimento & Sam Gendel

Deel dit:

Datum: 02-02-2024

De Amerikaanse saxofonist Sam Gendel zoekt dit keer samenwerking met de Braziliaanse gitarist Fabiano do Nascimento. Dat levert een album van zuivere puurheid op. Gendel kiest op The Room voor het poëtische en ijle geluid van de sopraansax en laat dat een album lang spelen rond de tokkelende en ritmische akkoorden van een zevensnarige akoestische gitaar. Vaak neemt Do Nascimento de leiding, zoals in het rustig schommelende openingsnummer Foi boto, dat ook gelijk de ritmische schatkamer van de Braziliaanse bossa nova opent. Gendel laat zijn haarfijne en met veel lucht omgeven noten dansen op die zalvende sambavariant, waarbij je toch scherp geconcentreerd wilt blijven luisteren, want de melodieuze lijnen van Gendel zijn soms verbluffend. Virtuoos, en vooral weergaloos mooi.

Vijf sterren in De Volkskrant (2 februari 2024)

» lees verder
Ben Webster - Soulville op vinyl

Ben Webster - Soulville op vinyl

Deel dit:

Datum: 10-01-2024

Magistraal jazzalbum. Hoogtepunt uit de carrière van Ben Webster. Vijf sterren reviews. Essentieel! 
 

Tijdens deze sessie in 1957 ontmoette de grote tenorsaxofonist de groep van Oscar Peterson, waaronder bassist Ray Brown, gitarist Herb Ellis en drummer Stan Levy. Hun spel ter ondersteuning van Webster was ongelooflijk sympathiek, waarbij Peterson het gevoel had om het aantal noten dat hij normaal gesproken in zijn solo's zou stoppen te verminderen (met uitzondering van zijn pittige solo op "Late Date"). Ben Webster wordt beschouwd als een van de "Grote Drie" van swingende tenoren (samen met Coleman Hawkins en Lester "Prez" Young). Zijn tijdloze spel was op de een of andere manier uit de mode tegen de tijd dat hij Soulville opnam. Inmiddels staat het album te boek als een must-have jazzalbum. Deze lp ligt op vrijdag 26 januari in de winkel.

» lees verder
The Quintet - Hot House The Complete Jazz At Massey Hall

The Quintet - Hot House The Complete Jazz At Massey Hall

Deel dit:

Datum: 17-11-2023

Op 15 mei 1953 kwamen vijf van de meest invloedrijke jazzmuzikanten – Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Charles Mingus, Max Roach en Bud Powell – bijeen in de Massey Hall in Toronto voor wat zou resulteren in hun eerste en enige bekende opname als kwintet. Terwijl slechts een klein publiek het persoonlijk kon meemaken, werd deze historische avond op band vastgelegd. Het resulterende album, The Quintet: Jazz at Massey Hall, zou een van de meest essentiële en gevierde releases van het genre worden. Nu herdenkt Craft Recordings de 70e verjaardag van dit unieke concert (2023) met Hot House: The Complete Jazz at Massey Hall Recordings, een definitieve collectie die het volledige opgenomen materiaal van de avond door de leden van dit kwintet presenteert.

» lees verder
Tweede album dit jaar van tenorsaxofonist James Brandon Lewis

Tweede album dit jaar van tenorsaxofonist James Brandon Lewis

Deel dit:

Datum: 06-10-2023

De Amerikaanse tenorsaxofonist James Brandon Lewis komt na zijn sterke album Eye Of I van februari dit jaar alweer met een nieuwe plaat: For Mahalia, With Love, waarvoor hij Red Lily Quintet bijeenriep. De albumtitel verwijst naar de grote gospelzangeres Mahalia Jackson (1911-1972). Met zijn kwintet neemt Lewis door haar beroemd gemaakte liedjes als Swing Low, Go Down Moses en Wade in the Water als uitgangspunt. Het samenspel van Lewis en Knuffke krijgt extra kleur door de ritmische bedding van cello en contrabas. Prachtig zo soepel en melodisch als Parker en Hoffman spelen. For Mahalia, With Love is niet hoogdravend, eerder speels. James Brandon Lewis lijkt zich nog altijd te ontwikkelen en op dit nieuwe album klinkt hij soulvoller dan ooit.

» lees verder
Bijzonder nieuw album van Teus Nobel

Bijzonder nieuw album van Teus Nobel

Deel dit:

Datum: 12-09-2023

Trompettist en Edison-winnaar Teus Nobel is een van de meest toonaangevende jazzmusici die ons land rijk is. Hij is in de afgelopen jaren bovendien productiever dan ooit! In rap tempo volgden de albums Journey Of Man (2019), Saudade (2019, bekroond met een Edison Award – Jazz Nationaal), Tanto Amor (2021), Pleasure Is The Measure (2021) en Human First (2023) elkaar op. In september 2023 volgt zijn inmiddels negende album: After Hours. Een bijzonder album, omdat Nobel voor het eerst een productie uitbrengt waarop hij de nadruk legt op ‘American jazz standards’. Aanleiding is het 40-jarig jubileum van zijn favoriete Chet Baker trio album Someday My Prince Will Come (1983). Zijn trio bestaat verder uit gitarist Tim Langedijk en contrabassist Thomas Pol.
 

After Hours ligt vrijdag 15 september in de winkels!

» lees verder
Zeer uitgebreide Maria Callas box

Zeer uitgebreide Maria Callas box

Deel dit:

Datum: 29-07-2023

Binnekort verschijnt de ultieme Maria Callas boxset, bestaande uit maar liefst 131 cd's, 1 dvd en 3 Blu Rays. "LA DIVINA - Maria Callas In All Her Roles" is de meest complete boxset met opnames van Maria Callas die ooit is uitgebracht, waarin La Divina wordt gepresenteerd in alle 74 rollen waarvan audiodocumenten bestaan. Bevat al haar studio-opnames, een uitgebreide verzameling van haar beste live-opnames, de masterclasses die zij gaf aan de Juilliard School, video's en een bonus-cd met niet eerder uitgebrachte opnames: alternatieve opnames en sessiewerk van studio-opnames uit de jaren 60.
La Divina verschijnt op vrijdag 22 september

» lees verder
Nieuw werk van jazziconen John Coltrane en Eric Dolphy

Nieuw werk van jazziconen John Coltrane en Eric Dolphy

Deel dit:

Datum: 05-06-2023

In augustus 1961 speelde het John Coltrane Quintet in de legendarische Village Gate in Greenwich Village, New York. Coltrane's Classic Quartet had zijn definitieve vorm nog niet gevonden en die avond speelde de visionaire multi-instrumentalist Eric Dolphy mee. Twee iconen uit de jazz-scene van die tijd, twee jaar later zou Dolphy overlijden. Op dit album 90 minuten nooit eerder gehoorde muziek van deze groep, vergeten en herontdekt in de New York Public Library.

» lees verder
Deluxe edition van Samara Joy's Linger Awhile

Deluxe edition van Samara Joy's Linger Awhile

Deel dit:

Datum: 08-05-2023

Samara Joy (1998) behoort nu al tot de veelbelovende nieuwe generatie jazzzangeressen. Opgegroeid in muzikaal gezin in New York, bereikt ze nu met video’s op haar sociale media accounts wereldwijd miljoenen mensen. Ook bekende Hollywood acteurs Regina King en Lakeith Stanfield lieten weten fan te zijn. Sommigen vergelijken haar stem zelfs met die van Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Nina Simone of Sarah Vaughan. ‘Linger Awhile’ is haar debuutalbum op Verve Records waarop ze bekende jazzstandaards vertolkt, waaronder Can’t Get Out Of This Mood en Sweet Pumpkin.  

Vanwege het succes verschijnt er op 19 mei een deluxe edition van Linger Awhile met maar liefst 8 bonustracks!

» lees verder