webshopkeurmerk-logo
GRATIS Verzending vanaf € 50.= (*bij cd's en dvd's)
Meer dan 18.000 titels UIT VOORRAAD leverbaar!

Jazz en Klassieke muziek, nieuwe en actuele cd, vinyl en dvd releases

 

Vijf sterren voor Lise Davidsen en Leif Ove Andsnes

Vijf sterren voor Lise Davidsen en Leif Ove Andsnes

Deel dit:

Datum: 21-01-2022

De Noorse sopraan Lise Davidsen is voor dit album gekoppeld aan haar landgenoot pianist Leif Ove Andsnes en dat is een schot in de roos. Het album staat vol met prachtige composities van de grote Noorse componist Edvard Grieg. Alle 28 stukken zijn betoverend, er wordt met totale technische beheersing gespeeld en in elk lied wordt feilloos de juiste toon gevonden.

Eenvoudige doch indringende schoonheid.

★★★★★ in De Volkskrant van 21 januari 2022

» lees verder
Ludovico Einaudi - Underwater

Ludovico Einaudi - Underwater

Deel dit:

Datum: 19-01-2022

Net als veel andere releases momenteel is ook Underwater een typisch product van de covid lockdown. Door de lockdown kreeg Einuadi de mogelijkheid om zichzelf te isoleren en volledig te werken aan dit project dat hem na aan het hart lag. Ludovico Einaudi maakte het album "Underwater" door liedjes te schrijven en niet door te componeren. Dit is goed terug te horen in de melodie van "Luminous", het eerste stuk van dit project. "Ik heb dagen besteed aan het voorbereiden van mijn vleugel om een ​​zacht, warm, intiem en onderscheidend geluid te creëren. Het is een heel specifiek geluid dat het gevoel van muziek vertegenwoordigt. Ik wilde dat de piano op een heel intieme manier zou spreken en zingen, alsof ik één-op-één praten met iemand in een persoonlijke band." - Ludovico Einaudi. 

» lees verder
Jeff Parker - Forfolks

Jeff Parker - Forfolks

Deel dit:

Datum: 05-01-2022

Na The New Breed, voor zijn vader, en Suite For Max Brown, voor zijn moeder, is Forfolks alweer het derde solo album van jazz gitarist Jeff Parker voor het International Anthem label. Het is meditatieve juweel met spaarzaam gitaarspel en ambient geluiden.

Forfolks bestaat uit één track die we al kenden van Tortoise (La Jetée), een interpretatie van Monk’s Ugly Beauty, een bewerkte traditional (My Ideal) en een eigen classic (Four Folks) en vier compleet nieuwe composities, waarbij het heerlijk lang opgerekte Excess Success, een vrije composities in een loop-gedreven drone, je in een weldadige sfeer van meanderende rust brengt. Waar de fabuleuze titeltrack al het nodige prachtige voorwerk heeft gedaan. De vrije manier van spelen die hij kiest krijgt door zijn geniale gebruik van effecten steeds veel diepte en brengen onverwachte emoties met zich mee.

» lees verder
Paradox Jazz Orchestra brengt The Skymaster tot leven.

Paradox Jazz Orchestra brengt The Skymaster tot leven.

Deel dit:

Datum: 17-11-2021

The Skymasters, opgericht in 1945 in opdracht van de AVRO, werden enorm populair door hun twee- of driewekelijkse radio-uitzendingen met swingende bigbandmuziek en Nederlands zangrepertoire. Met het radioprogramma Swingtime (van 1978 tot 1986) vestigde het orkest zijn reputatie als een van Europa's toonaangevende bigbands. Dit eerste album van Paradox Jazz Orchestra is opgedragen aan deze illustere bigband. Het Paradox Jazz Orchestra is in 2019 opgericht door bandleider, arrangeur en saxofonist Jasper Staps en trompettist Teus Nobel met als doel het rijke Nederlandse en internationale ...

» lees verder
John Coltrane A Love Supreme Live

John Coltrane A Love Supreme Live

Deel dit:

Datum: 19-10-2021

In 1965 kwam het album A Love Supreme uit, niet alleen een van de beste platen die John Coltrane maakte, maar ook een van de belangrijkste jazzalbums aller tijden. De saxofonist was op het hoogtepunt van zijn kunnen en verenigde op deze plaat al zijn innovaties met een diepe spiritualiteit, die hem geholpen had van zijn drugs- en alcoholverslaving af te komen. Tevens was het de voorbode van wat Coltrane de jaren daarna nog zou maken. Dit werk heeft hij in zijn totaliteit echter maar zelden live gespeeld, er was tot voor kort maar één opname van bekend. Groot was dan ook de verrassing toen bleek dat Coltrane’s vriend Joe Brazil een privé-opname had gemaakt van dit stuk tijdens een concert in Seattle in 1965, uitgevoerd met een 7-koppige band met onder meer Pharoah Sanders. De tapes bleken nog in uitstekende staat en verschijnen nu eindelijk op plaat. Naast het feit dat dit van historisch belang is, behoren deze opnames ook tot de betere amateur-opnames van Coltrane.  (Mania).

» lees verder
Aangenaam Klassiek 2021

Aangenaam Klassiek 2021

Deel dit:

Datum: 24-09-2021

Het is eindelijk zover. Op 24 september start de langverwachte campagne van Aangenaam Klassiek 2021.

Zoals elk jaar is het ook dit jaar weer een prachtig mediaboek geworden met vele extra’s. Het geschenk een boekje met verhalen over de kruisbestuiving tussen muziek en kunst. 11 musea uit de provincies hebben verhalen aangeleverd over een werk of werken in hun collectie.

Bovendien bevat het mediaboek naast de EntertainmentCard t.w.v. € 5,- ook vouchers voor een bezoek aan deze musea.

» lees verder
Janine Jansen - 12 Stradivari

Janine Jansen - 12 Stradivari

Deel dit:

Datum: 04-08-2021

Een bijzonder project, dit nieuwe album van Janine Jansen, want op 12 Stradivari  speelt Janine Jansen op twaalf verschillende historische Stradivarius-violen. Voor het eerst in de geschiedenis werden twaalf Stradivarius-violen van over de heel wereld samengebracht. De kostbare strijkinstrumenten met elk een eigen geluid en karakter behoorden ooit toe aan beroemde violisten als Fritz Kreisler, Nathan Milstein, Oscar Shumsky en Ida Haendel. Jansen bespeelt alle twaalf instrumenten, begeleid op piano door Antonio Pappano. Samen met hem speelt ze stukken van uiteenlopende componisten waaronder Elgar, Kreisler, Rachmaninov en Ravel. De stukken zijn zorgvuldig geselecteerd om de individuele kwaliteiten van de verschillende instrumenten te duiden.

» lees verder
De Volkskrant geeft Joris Roelofs vijf sterren

De Volkskrant geeft Joris Roelofs vijf sterren

Deel dit:

Datum: 11-06-2021

Joris Roelofs (klarinet) treedt aan met fagottist Bram van Sambeek, pianist Bram de Looze, contrabassist Clemens van der Feen en drummer Martijn Vink. De fagot is zelden in de jazz te horen, maar zorgt met zijn knorrende geluid altijd voor een verrassende dimensie. Ook is het verfrissend dat Roelofs ervoor kiest om geen gebruik te maken van elektronica, een middel dat niet altijd leidt tot de meest verheffende artistieke uitingen. De componist wil uitdrukkelijk een akoestisch landschap creëren. Vijf sterren in de VK van vrijdag 11 juni. 

» lees verder
Cinema van Ludovico Einaudi

Cinema van Ludovico Einaudi

Deel dit:

Datum: 31-05-2021

Voor de mensen die nog niet heel veel van Ludovico Einaudi in de kast hebben staan, komt er vrijdag een mooie verzamelaar van hem uit. Dan ligt Cinema in de winkels. Cinema van Ludovico Einaudi bevat voor de volle honderd procent precies dat wat we op basis van de titel mogen verwachten: een uit 2 CD's bestaande verzamelaar met daarop werken van Einaudi die in diverse films en tv gebruikt zijn. Inclusief twee nog niet eerder uitgebrachte nummers. Cinema komt uit op 2CD, 2LP en gekleurd, gelimiteerd vinyl.  

» lees verder
Sons of Kemet - Black to the Future

Sons of Kemet - Black to the Future

Deel dit:

Datum: 10-05-2021

Waar de Amerikaanse jazz steeds meer gaat varen in futuristische wateren, gaat de Britse jazz steeds verder terug naar zijn roots. Inspiratie wordt veel gezocht in de Caraïben of in Afrika, met name in traditionele folk- en drummuziek uit die regio’s. Sons Of Kemet zijn daar altijd al een uitgestrekt voorbeeld van geweest. Je zou snel vergeten dat ze al 8 jaar actief zijn, 8 jaar waarin ze zowel in Engeland als daarbuiten de zekere lovende kritiek en zelfs de nodige prijzen hebben mogen verdienen. Welverdiend, dat mag gezegd worden. Black To The Future neemt je weer mee op een politiek beladen doch ontspannen, opgewekt doch neerslachtige reis door wereldwijde zwarte muziek tradities. Soms met tekst maar soms ook instrumentaal, want soms heb je geen woorden nodig om een duidelijke boodschap te brengen. Sons Of Kemet zeker niet, zeker niet met dit talent en met deze bravoure. Wat een heerlijke plaat, eentje om de zomer mee in te gaan.

» lees verder
Vijf sterren voor nieuw album van Vijay Iyer

Vijf sterren voor nieuw album van Vijay Iyer

Deel dit:

Datum: 16-04-2021

De New Yorkse pianist en componist Vijay Iyer heeft al een aantal prachtige albums op zijn naam staat, zoals Break Stuff (2015) en Far From Over (2017). Ook het album Transitory Poems met Craig Taborn uit 2019 was een parel. Nu heeft Iyer een nieuw trio met Linda May Han Oh op contrabas en Tyshawn Sorey als slagwerker. Er wordt op Uneasy maar liefst zeventig minuten gespeeld met en tegen elkaar, zonder solo's. Dat levert een bijzonder sterk album op waarbij dit trio tot nieuwe inzichten komt in de aloude combinatie van piano, bas en drums.


De Volkskrant 16 april ★★★★★

» lees verder
Pat Metheny - Road to the Sun

Pat Metheny - Road to the Sun

Deel dit:

Datum: 05-03-2021

Pat Metheny is al decennia lang niet in een hokje te stoppen. Zijn nieuwe album Road to the Sun is dan ook weer geen naadloos vervolg op de vorig jaar verschenen voorganger From this Place. Was From this Place nog een groepsalbum, op Road to the Sun gaat hij op de klassieke tour. Metheny schreef twee suites, één voor sologitaar en één voor vier gitaren. Voor de eerste, Four Paths of Light getiteld, vroeg hij klassiek gitarist Jason Vieaux en voor de tweede, naar de albumtitel vernoemd, het Los Angeles Guitar Quartet. Metheny speelt zelf maar enkele stukjes mee.  Vieaux en de 4 mannen van het Los Angeles Guitar Quartet zijn perfecte muzikanten om de nieuwe composities van Metheny uit te voeren. Het zijn de rijke composities, die in alles de grote ontwikkeling van Metheny als gitarist en arrangeur laten horen. Wat een enorme rijkdom aan sferen en emoties weet hij in de nieuwe composities toch weer op te roepen. Heeeel erg mooi! 

» lees verder
Impulse Records: Music, Message and the Moment

Impulse Records: Music, Message and the Moment

Deel dit:

Datum: 15-02-2021

Voor de verzamelaar een mooie tip vandaag, de uit vier LP's bestaande Impulse boxset 'Music, Message and the Moment. De boxset wordt uitgegeven in verband met het 60-jarig jubileum van Impulse Records en bevat, naast de LP's,  een 'magazine-style' boekwerk en een Impulse slipmat. Een en ander is verpakt in een mooie, luxe verpakking.  

» lees verder
Live album R+R=Now

Live album R+R=Now

Deel dit:

Datum: 22-01-2021

Robert Glasper vestigde zich in oktober 2018 in de Blue Note Jazz Club in New York voor een residentie van een maand, waarvan een paar nachten met het nieuwe dreamteamcollectief R + R = NOW. Glasper op de toetsen, Terrace Martin op synthesizer, vocoder, en altsaxofoon, Christian Scott aTunde Adjuah op trompet, Derrick Hodge op bas, Taylor McFerrin op synthesizer en Justin Tyson op drums. De band had kort hiervoor hun debuutalbum ‘Collagically Speaking’ uitgebracht en de muziek had tijdens de concerten al duidelijk een nieuwe dimensie gekregen. Dit is goed te horen op deze live-opname. O.a. met nummers van het studioalbum zoals "Change of Tone" en "Resting Warrior", evenals een cover van Kendrick Lamars "How Much a Dollar Cost". Het album komt uit op CD en op LP. 

» lees verder