webshopkeurmerk-logo
GRATIS Verzending vanaf € 35.= (*bij cd's en dvd's)
Meer dan 16.000 titels SNEL UIT VOORRAAD leverbaar!

Jazz en Klassieke muziek, nieuwe en actuele cd releases

 

Ruud Bos' Secret All Star Band

Ruud Bos' Secret All Star Band

Deel dit:

Datum: 24-06-2019

Tussen 1964 en 1969 initieerde de VPRO in de personen van Han Reiziger en Bob Rooyens een serie sessies met een door Ruud Bos (1936) samengestelde band. De bezetting leest als een who-is-who van de toenmalige Nederlandse jazzscene: Piet Noordijk, Harry Verbeke, Ruud Brink, Herman Schoonderwalt, Toon van Vliet, Cees Smal, Eddie Engels, Frans Elsen, Cees Slinger, Misha Mengelberg, Jacques Schols, Rob Langereis, John Engels. Ondanks de mooie namen is dit orkest altijd totaal onbekend gebleven. 

In het muziekarchief van de VPRO vond men een groot aantal originele opnamebanden terug. Daaruit is deze nieuwe Nederlands Jazz Archief-cd samengesteld; een ware Treasure of Dutch Jazz. Frisse, levendige stukken waarin de grootst denkbare solisten te horen zijn. Met arrangementen van Frans Elsen, Herman Schoonderwalt, Misha Mengelberg en Ruud Bos zelf. Inclusief twee live bonustracks waarin Misha Mengelberg solist is.

» lees verder
Miles Davis' lost album, Rubberband

Miles Davis' lost album, Rubberband

Deel dit:

Datum: 19-06-2019

Begint september komt er van Miles Davis het 'Rubberband' album uit, een album dat tot nu toe anog steeds op de plan was blijven liggen en nog nooit uitgebracht geweest is. Nadat Miles Davis de banden met Columbia Records verbrak, nam hij in oktober 1985 een nieuw album dat radicaal anders was dan eerder werk, met muzikanten uit de funk en soul hoek. Het was de bedoeling dat zelfs Al Jarreau en Chaka Khan op het album zouden komen, maar zover is het niet gekomen want uiteindelijk belandde Rubberband op de plank en werd het album nooit officieel uitgebracht. Tot nu. Oorspronkelijk geproduceerd door Randy Hall en Zane Giles, en geëngineerd door Reggie Dozier, de broer van Motown legend Lamont Dozier, Rubberband is nu afgerond door Davis’ neef Vince Wilburn Jr., die ook al speelde op de oorspronkelijke sessies. De vocalen zijn op twee nummers nu ingezongen door Ledisi en Lalah Hathaway.  

RUBBER BAND WORDT OP CD EN OP VINYL UITGEBRACHT.

» lees verder
Debuut Lise Davidsen op Decca

Debuut Lise Davidsen op Decca

Deel dit:

Datum: 27-05-2019

Wat goed is, komt nog steeds snel. Zo ook Lise Davidsen. Deze jonge, Noorse sopraan won al erg veel prestigieuze prijzen (onder meer de World Opera Competition van Placido Domingo en de Gramophone Young Artist of the Year). Inmiddels staat ze dan ook geprogrammeerd in de agenda's van alle grote operahuizen over de gehele wereld. Begin van dit jaar tekende Davidsen een exclusief contract bij Decca Classics, waarop nu haar debuutalbum verschijnt. Op dit album zingt ze stukken van Strauss en Wagner.  

» lees verder
Kirill Petrenko en het Berliner Philharmoniker spelen Tchaikovsky's 6e symphonie

Kirill Petrenko en het Berliner Philharmoniker spelen Tchaikovsky's 6e symphonie

Deel dit:

Datum: 21-05-2019

Het uitbrengen van deze live-registratie van de 6e symphone van Tchaikovsky, gespeeld door het Berliner Philharmoniker onder leiding van dirigent Kirill Petrenko kan al als een bijzonder gebeurtenis gezien worden. Petrenko, sowieso al niet heel erg happig op (media)aandacht, geeft namelijk maar zelden toestemming voor dergelijke uitgaves. Deze opname dateert van maart 2017. Het is het eerste concert dat Petrenko met het Berliner Philharmoniker gaf. Daarvoor, in 2015, was hij benoemd tot hun chef-dirigent en vele liefhebbers waren uitgelopen, nieuwsgierig naar hoe hun Philharmoniker zou klinken in de handen van deze nieuwe chef-dirigent.

Na afloop was iedereen het erover eens dat dit een fabelachtig mooie uitvoering was. Het enthousiasme van de aanwezigen was dusdanig groot dat de vraag naar het uitbrengen van deze uitvoering maar aanhield. Petrenko gaf uiteindelijk toestemming en daar kan een ieder blij mee zij zijn. Beluistering van deze (hybride sa) cd maakt duidelijk dat Petrenko Tchaikovsky's pijn en worsteling voelde. Erg mooi.

» lees verder
Paul Bley live in Lugano, samen met Paul Motian en Gary Peacock

Paul Bley live in Lugano, samen met Paul Motian en Gary Peacock

Deel dit:

Datum: 15-05-2019

In 1999, een jaar na de opname van het prachtige reüniealbum Not Two, Not One, ging Paul Bley's, samen met Gary Peacock en Paul Motian uitgebreid op tournee voor concerten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Dit "When Will The Blues Leave" is tijdens deze tournee opgenomen. Het is een registratie van hun concert in de Aula Magna STS in Lugano, Zwitserland. De tracklist bevat het freebop Ornette Coleman titelnummer, Paul Bley's eigen, energiek gespeelde, "Mazatlan", Gary Peacock's "Moor", Gershwin's tedere "I Loves You Porgy" en nog veel meer nummers. Alles wordt gespeeld met de subtiliteit van meester-improvisatoren, waarbij de muziek, waar we de noten al van kennen, toch net weer anders klinken. 

» lees verder
Drie  iconische sonates van Brahms en Schubert door Wispelwey en Giacometti

Drie iconische sonates van Brahms en Schubert door Wispelwey en Giacometti

Deel dit:

Datum: 23-04-2019

Cellist Pieter Wispelwey en pianist Paolo Giacometti presenteren met op dit dubbelalbum drie iconische sonates van hun geliefde componisten Brahms en Schubert. Eigenlijk is Opus 78 Brahms’ eerste vioolsonate, maar cellisten koesteren de cello-transcriptie van Paul Klengel, uitgebracht in het laatste jaar van Brahms’ leven bij Brahms’ uitgever Simrock. Na drie opnames in D-majeur, waarin de cello-transcriptie staat, hebben Wispelwey en Giacometti eindelijk Opus 78 in de originele toonsoort G opgenomen. Dat zorgt ervoor dat de sonate sprankelender en transparanter klinkt dan in de cello-aanpassing. De dramatische Opus 108 is Brahms’ laatste vioolsonate (1888). Brahms vertaalt het exuberante vuur van z’n vroegste werken in de sobere maar efficiënte stijl van z’n latere oeuvre. Schubert’s Arpeggione is een juweeltje: van intimiteit, kwetsbaarheid en onbereikbare schoonheid.

» lees verder
Brad Mehldau - Finding Gabriel

Brad Mehldau - Finding Gabriel

Deel dit:

Datum: 19-04-2019

Brad Mehldau zocht voor “Finding Gabriel” zijn inspiratie in de bijbel. Dit atypische album beschrijft de zoektocht van de vereenzaamde mens naar de waarheid en naar een antwoord op levensvragen. Mehldau speelt piano, synthesizers, percussie, Fender Rhodes en zingt. Gastmuzikanten zijn onder andere Ambrose Akinmusire, Sara Caswell, Kurt Elling, Joel Frahm, Mark Guiliana, Gabriel Kahane, en Becca Stevens.
 

» lees verder
Martin James Bartlett -  Love and Death

Martin James Bartlett - Love and Death

Deel dit:

Datum: 15-04-2019

Sinds hij in 2014 de eerste prijs won van de BBC Young Musician of the Year competition, heeft pianist Martin James Bartlett een stevige internationale reputatie opgebouwd. “Love and Death” is zijn eerste album voor Warner Classics. Een erg persoonlijke selectie bij het thema van liefde en dood, met werken van Bach, Schumann, Wagner, Liszt, Prokofiev en Granados. 

» lees verder
Pieter de Graaf - Fermata

Pieter de Graaf - Fermata

Deel dit:

Datum: 28-03-2019

De titel van zijn project Fermata verwijst naar ‘fermate’, een rustteken in het klassieke notenschrift dat zoiets wil zeggen als: ‘kalm aan’. Pieter de Graaf is hiervoor terug gegaan naar de basis. Met inspiratiebronnen als Miles Davis, Nils Frahm, Rachmaninov, Bach, Chopin, Herbie Hancock, en natuurlijk Keith Jarrett, combineert hij makkelijke melodieën met virtuoze passages, zonder de betekenis van elk individueel liedje te verliezen. Fermata is Pieter de Graaf’s zoektocht naar betekenis.  

» lees verder
Caspar Vos speelt Mompou op Restart

Caspar Vos speelt Mompou op Restart

Deel dit:

Datum: 20-03-2019

Restart is de tweede solo-cd van Caspar Vos en staat opnieuw vol met schitterende gedoseerde pianoklanken. De composities zijn dit keer van de Catalaanse componist Federico Mompou. Mompou was een bescheiden mens. Zo bescheiden dat hij het bijvoorbeelde niet aandrufde zijn grote voorbeeld Gabriel Fauré om een ontmoeting te vragen. 

Die bescheidenheid klinkt zeker ook door in zijn werk, maar wie goed luistert, hoort ook eigenzinnigheid en originaliteit. Als musicus is het gevaarlijke muziek, want het gevaar om alles te zoet en te makkelijk laten klinken ligt continue op de loer. Vos is zich blijkbaar terdege bewust van dit gevaar, want iedere keer, net voordat je je kritische vingertje wil opsteken, is Vos al weer terug bij de eenvoud die de muziek van Mompou zo aantrekkelijk maakt.

» lees verder
Ludovico Einaudi - Seven Days walking, Day 1

Ludovico Einaudi - Seven Days walking, Day 1

Deel dit:

Datum: 10-03-2019

Seven Days Walking is geïnspireerd op de persoonlijke wandelingen van Einaudi in zijn eigen nabije natuur. De muziek is meditatief en rustgevend en geeft de luisteraar de ruimte om na te denken en te ontspannen. Op Seven Days walking speelt Ludovico Einaudi deze keer niet alleen piano, maar speelt hij ook cello en viool. Ludovico Einaudi doet de modern klassieke, minimalistische en elektronische muziek versmelten tot een eigen, unieke stijl, die zich kenmerkt door een prachtige combinatie van rust met emotionele intensiviteit.

Seven Days walking is een bijzonder, uit zeven delen bestaand, project geworden. Er worden, met tussenpozen van een maand, zeven albums uitgebracht. Dag 1 tot en met Dag 7. Elk deel richt zich op verschillende hoofdthema's, die zich muzikaal in verschillende vormen herhalen: zeven variaties, zeven albums.

» lees verder
Fris en charmant nieuwe album van Philippe Jaroussky

Fris en charmant nieuwe album van Philippe Jaroussky

Deel dit:

Datum: 08-03-2019

Op 'Ombra mai Fu', het nieuwe album van Philippe Jaroussky, zingt Jaroussky opera aria's van de zeventiende eeuws componist Fransesco Cavalli. De werken van Cavalli sluiten naadloos aan op het talent van Jaroussky. Jaroussky klinkt fris, charmant en verleidelijk wat als resultaat heeft dat het hele album net zo mooi en aanstekelijk klinkt als de hoes eruit ziet.

» lees verder
Dominc Miller - Absinthe

Dominc Miller - Absinthe

Deel dit:

Datum: 26-02-2019

Met Absinthe heeft gitarist Dominic Miller een nieuw album met een bijzondere, nieuwe sfeer gecreëerd. Terwijl Millers ECM-debuut Silent Light intimiteit benadrukte, bevat Absinthe - zijn tweede release voor ECM - juist lyrische composities. Van grote waarde is de aanwezigheid Manu Katché op drums. Katche is niet alleen ECM-veteraan, maar ook al jaren lang collega van Miller in de band van Sting. Het herkenbare drumgeluid van Katché geeft extra diepte Absinthe. Dit wordt aangevuld met het pianospel van Mike Lindup dat een spookachtige sfeer aan het album, terwijl bassist Nicholas Fiszman het geluid dieper wortelt. Ook wordt er op dit album een bandoneon gebruikt, wat een hele nieuwe en andere sfeer geeft dan op Miller's voorgaande ECM album.  

» lees verder
Theon Cross - Fyah

Theon Cross - Fyah

Deel dit:

Datum: 14-02-2019

Theon Cross komt uit Londen en speelt tuba. Hij is bekend van de groep Sons of Kemet, maar daarnaast wordt hij ook veel gevraagd om met andere groepen en muzikanten, onder wie Emile Sandé, maar hij brengt ook onder eigen naam het publiek in verroering.  Hieronder een fantastische set die hij bij Vrije Geluiden speelde.  

» lees verder