webshopkeurmerk-logo
GRATIS Verzending vanaf € 50.= (*bij cd's en dvd's)
Meer dan 18.000 titels UIT VOORRAAD leverbaar!

Jazz en Klassieke muziek, nieuwe en actuele cd releases

 

Pat Metheny - Road to the Sun

Pat Metheny - Road to the Sun

Deel dit:

Datum: 05-03-2021

Pat Metheny is al decennia lang niet in een hokje te stoppen. Zijn nieuwe album Road to the Sun is dan ook weer geen naadloos vervolg op de vorig jaar verschenen voorganger From this Place. Was From this Place nog een groepsalbum, op Road to the Sun gaat hij op de klassieke tour. Metheny schreef twee suites, één voor sologitaar en één voor vier gitaren. Voor de eerste, Four Paths of Light getiteld, vroeg hij klassiek gitarist Jason Vieaux en voor de tweede, naar de albumtitel vernoemd, het Los Angeles Guitar Quartet. Metheny speelt zelf maar enkele stukjes mee.  Vieaux en de 4 mannen van het Los Angeles Guitar Quartet zijn perfecte muzikanten om de nieuwe composities van Metheny uit te voeren. Het zijn de rijke composities, die in alles de grote ontwikkeling van Metheny als gitarist en arrangeur laten horen. Wat een enorme rijkdom aan sferen en emoties weet hij in de nieuwe composities toch weer op te roepen. Heeeel erg mooi! 

» lees verder
Impulse Records: Music, Message and the Moment

Impulse Records: Music, Message and the Moment

Deel dit:

Datum: 15-02-2021

Voor de verzamelaar een mooie tip vandaag, de uit vier LP's bestaande Impulse boxset 'Music, Message and the Moment. De boxset wordt uitgegeven in verband met het 60-jarig jubileum van Impulse Records en bevat, naast de LP's,  een 'magazine-style' boekwerk en een Impulse slipmat. Een en ander is verpakt in een mooie, luxe verpakking.  

» lees verder
Live album R+R=Now

Live album R+R=Now

Deel dit:

Datum: 22-01-2021

Robert Glasper vestigde zich in oktober 2018 in de Blue Note Jazz Club in New York voor een residentie van een maand, waarvan een paar nachten met het nieuwe dreamteamcollectief R + R = NOW. Glasper op de toetsen, Terrace Martin op synthesizer, vocoder, en altsaxofoon, Christian Scott aTunde Adjuah op trompet, Derrick Hodge op bas, Taylor McFerrin op synthesizer en Justin Tyson op drums. De band had kort hiervoor hun debuutalbum ‘Collagically Speaking’ uitgebracht en de muziek had tijdens de concerten al duidelijk een nieuwe dimensie gekregen. Dit is goed te horen op deze live-opname. O.a. met nummers van het studioalbum zoals "Change of Tone" en "Resting Warrior", evenals een cover van Kendrick Lamars "How Much a Dollar Cost". Het album komt uit op CD en op LP. 

» lees verder
Nieuw album Lucas en Arthur Jussen

Nieuw album Lucas en Arthur Jussen

Deel dit:

Datum: 15-01-2021

‘The Russian Album’ is het zevende album van Lucas en Arthur Jussen op het Deutsche Grammophon label. De pianisten maakten een selectie van werken voor twee piano’s van de Russische meesters Dmitri Sjostakovitsj, Sergei Rachmaninov, Igor Stravinsky en Anton Arensky en proberen hiermee de essentie van Russische muziek met haar specifieke klank, kleur en energie te vatten. De cover van het album is geïnspireerd op het beroemde schilderij ‘Kleurenstudie, Vierkanten met concentrische cirkels’ van de Russische kunstenaar Wassily Kandinsky, tijdgenoot van de componisten op dit album. 
 

» lees verder
Sonny Rollins - Rollins In Holland

Sonny Rollins - Rollins In Holland

Deel dit:

Datum: 04-12-2020

Drie sessies, samen meer dan twee uur verloren gewaande opnamen (in glanzend stereo en authentiek mono) uit de Nederlandse tournee van Mei 1967 door de gigant van de tenorsaxofoon worden hier bijeen gebracht.

Op Rollins in Holland (een coproductie van Resonance Records & het Nederlands Jazz Archief) is materiaal bijeengebracht van drie verschillende optredens door dit unieke trio:
– de studiosessie die op de ochtend van 5 mei 1967 in glanzende stereo werd opgenomen in de VARA Studio te Hilversum, waar Albert Ayler en Eric Dolphy tevens onvergetelijke opnamen gemaakt hebben. Deze vier stukken zijn nooit eerder openbaar gemaakt en de opnamen werden pas onlangs gevonden in het Nederlands Jazz Archief.
– een al even unieke vondst uit het Nederlands Jazz Archief: het geluid van het televisieprogramma Jazz met Jacobs waarin Rollins, Jacobs en Bennink op 5 mei 1967 ’s avonds optraden en dat werd opgenomen in de GoGo Club te Oud-Loosdrecht die destijds eigendom was van zangeres Rita Reys en haar echtgenoot Pim Jacobs.
– en een sprankelende concertopname van 3 mei 1967, gemaakt in de Academie voor Beeldende Kunst te Arnhem, waarin Rollins uitblinkt in uitvoeringen van soms meer dan 20 minuten.

» lees verder
Jacob Collier sluit Djesse trilogie af

Jacob Collier sluit Djesse trilogie af

Deel dit:

Datum: 24-11-2020

Dit is het laatste album in de Djesse trilogie van Jacob Collier. Geen enkel album in de trilogie klinkt hetzelfde. Deze keer invloeden van Hip-hop en Neo-Soul, stevige beats, prachtige vocalen en de gebruikelijke riskante uitstapjes waar Collier zo om geliefd is. Uitermate spannend en sterk hoogtepunt om een trilogie mee af te sluiten.

» lees verder

Aangenaam Klassiek 2020

Deel dit:

Datum: 30-09-2020

Vijf sterren voor Hannes Minnaar - Nox

Vijf sterren voor Hannes Minnaar - Nox

Deel dit:

Datum: 26-09-2020

Het effect van de nacht, dat is wat je hoort op het adembenemende nieuwe album van pianist Hannes Minnaar, Nox. Op dit album, met de donkerte van de nacht die onbehagen oproept maar je ook kan omarmen, klinkt Minnaar zoals hij is: nuchter maar sensitief. Minnaar speelt vier stukken van Robert Schumann. Robert Zuidam had zijn Tanglewood Concerto (2015) door Minnaar horen spelen en was zo gegrepen door Minnaars spel, dat hij besloot speciaal voor de pianist te componeren. Dat werden vijf nocturnes onder de naam Nox. Het album wordt dan afgesloten met drie srtukken van Maurice Ravel en één van Leos Janacek.

De Volkskrant 24 september ★★★★★

» lees verder
Mammal Hands - Captured Spirits

Mammal Hands - Captured Spirits

Deel dit:

Datum: 18-09-2020

Het Britse trio Mammal Hands heeft voor het vierde album Captured Spirits een paar jaar de tijd genomen. Die tijd lijkt vooral benut om de details van hun sound wat beter uit te werken. De bezetting (drums, sax/klarinet en piano) doet het nog altijd zonder bas, wat op eerdere platen voor een wat vlakke dynamiek zorgde. Maar daar is nu geen sprake meer van. Net als bij voormalig labelgenoten Gogo Penguin is de liefde voor jazz nooit los te zien van die voor elektronische dance en de minimale muziek van Steve Reich. De muziek van Mammal Hands is echter ongrijpbaarder, door de ontregelende sax van Jordan Smart. Met sopraan en .... 

» lees verder
Rymden - Space Sailors

Rymden - Space Sailors

Deel dit:

Datum: 12-09-2020

“Space Sailors” is het tweede album van het Scandinavische super-jazz trio Rymden. De debuut-cd “Reflections & Odysseys” mocht lovende kritieken ontvangen en bracht de groep ook naar veel mooie festivals in de Benelux. Het nieuwe album van Bugge Wesseltoft, Magnus Ostrom en Dan Berglund bevat wederom veel ‘bold dynamics, melancholic textures, atmospheric moods, subtle details, big sonic gestures, dramatically charged rhythms, progressive fusion rock psychedelica and virtuously played jazz of the highest level’.

» lees verder
Jazz tip: Art Blakey - Just Coolin'

Jazz tip: Art Blakey - Just Coolin'

Deel dit:

Datum: 06-08-2020

Eén van de allergrootsen in de jazz is drummer en bandleider Art Blakey. Voor de liefhebbers is dan ook fantastisch nieuws dat er een 'nieuw' album is verschenen: Just Coolin'.  

Deze uit nooit eerder uitgebrachte opnames uit 1959 release bleef jaren op de plank liggen van het Blue Note archief. Deze sessie vond plaats na het vertrek van Benny Golson en Hank Mobley - de oorspronkelijke saxofonist van The Jazz Messengers - kon invallen. Kort daarna zou Wayne Shorter zijn plek innemen. In deze bezetting werd het hoog gewaardeerde At the Jazz Corner of the World opgenomen en de tapes voor Just Coolin' simpel vergeten. Gelukkig is dit gemis na al die jaren ongedaan gemaakt.

» lees verder
Droomdebuut van celliste Lidy Blijdorp

Droomdebuut van celliste Lidy Blijdorp

Deel dit:

Datum: 18-05-2020

Journeyers is het eerste soloalbum van celliste Lidy Blijdorp en is op veel plekken zeer goed ontvangen. Afgelopen zondag (17 mei) nog bij Podium Witteman op NPO2.

De Sonate Op.8 voor cello solo van de Hongaarse componist Zoltan Kodaly mocht van haar absoluut niet ontbreken op het album. Van Maurice Ravel speelt ze, samen met Rosanne Philippens, de Sonate voor viool en cello en met pianist Julien Brocal nam zij Lever du jour uit Daphnis en Chlo en Habanera en Malaguena uit Rhapsodie Espagnole op, orkestwerken van Ravel die zij zelf arrangeerde voor cello en piano. "Zolang als ik cello speel, ben ik verliefd op de muziek van Ravel. Enerzijds componeert hij met een diep gevoel voor structuur, anderzijds roept hij een fantasiewereld op. Toen ik Lever de Jour voor het eerst hoorde, vergat ik alles om me heen, het leek wel of ik mijn bewustzijn even verloor. Hij schetst een ultieme sprookjeswereld, het is alsof je in een overweldigende droom terechtkomt."

» lees verder
Vijf sterren voor Van Baerle Trio

Vijf sterren voor Van Baerle Trio

Deel dit:

Datum: 16-04-2020

De afgelopen drie jaar is het Van Baerle Trio (Hannes Minnaar, piano, Maria Milstein, viool, en Gideon den Herder, cello) druk in de weer geweest met het opnemen van Beethovens complete pianotrio’s. Deze maand lanceert Challenge Classics de vijfde en afrondende release. En die bevat een mooie aanvulling op de bekende trioreeks.

Deze afrondende cd bevat Beethovens eigen triobewerking van het populaire Septet in Es, opus 20 en het Tripelconcert in C, opus 56. Het trio staat natuurlijk zelf centraal in de septetbewerking die hier wordt gepresenteerd als Pianotrio in Es, opus 38. We horen hoe Hannes Minnaar en zijn strijkende collega’s de diepte in gaan en er samen weer rijker uitkomen. 

★★★★★ in De Gelderlander (16 april 2020)

» lees verder
Nieuw album van Shabaka Hutchings

Nieuw album van Shabaka Hutchings

Deel dit:

Datum: 13-03-2020

Shabaka Hutchings is een razend actieve saxofonist die met een aantal bands tegelijk zijn stempel drukt op de actuele jazzscene in Londen. Die bands heten Sons of Kemet, The Comet is Coming en The Ancestors. Het nieuwste album van die laatste band, Shabaka & The Ancestors, heet We Are Sent Here By History en is verschenen bij het prestigieuze en gerenommeerde label Impulse! Deze band van Shabaka maakt traditionelere jazz dan de andere twee, maar de muziek is desalniettemin bepaald avontuurlijk te noemen: ‘spirituele jazz’.

» lees verder