webshopkeurmerk-logo
GRATIS Verzending vanaf € 35.= (*bij cd's en dvd's)
Meer dan 16.000 titels SNEL UIT VOORRAAD leverbaar!

Jazz en Klassieke muziek, nieuwe en actuele cd releases

 

Jazz Orchestra of the Concertgebouw - Crossroads

Jazz Orchestra of the Concertgebouw - Crossroads

Deel dit:

Datum: 20-09-2018

'Crossroads' is de titel van het nieuwe album van het Jazz Orchestra van het Concertgebouw (JOC). Dit is het eerste album onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Dennis Mackrel en co-dirigent Rob Horsting. Crossroads geeft een internationaal perspectief op het JOC: composities van bandleden als Joris Roelofs, Martijn van Iterson en Ilja Reijngoud worden op het album namelijk door internationale top arrangeurs als Michael Abene, Ed Partyka en Vellu Halkosalmi bewerkt in nieuwe arrangementen.

Dit idee van artistiek leider Juan Martinez werd verder uitgewerkt met chef-dirigent Dennis Mackrel (o.a. Count Basie Jazzorchestra, Dizzy Gillespie All Stars en Maria Schneider) en arrangeur en co-dirigent Rob Horsting, waarna de internationale arrangeurs met de composities aan de slag gingen. Waar de composities vanuit een sterk persoonlijk perspectief in gaan op nieuwe ontwikkelingen in jazz en andere verwante hedendaagse muziekstromingen, hebben de arrangeurs de grenzen van het idioom van het JOC flink opgerekt met hun keuze voor bepaalde instrumentatie, harmonieën en ruimte voor improvisatie.  

» lees verder
Vier sterren in NRC voor Robin de Raaff

Vier sterren in NRC voor Robin de Raaff

Deel dit:

Datum: 18-09-2018

De in 1968 geboren Nederlandse componist Robin de Raaff heeft tot nu toe 4 symphonieën op zijn naam staan.
Deze symfonieën hebben weinig te maken met het klassieke concept. De Raaff is namelijk teveel een constructivist om een ​​symfonie te schrijven in het klassieke zin van het woord. Hij schuwt voorgeschreven vormen en ontwikkelingen. De symfonie, het orkestapparaat al geheel samen klinkend, zijn verhaal vertellen voor een periode van minstens 20 minuten, dat is wat hij als uitgangspunt neemt. 

De Raaff's Second en Vierde symfonieën zijn het resultaat van een herinterpretatie van werken voor een solisten- of solistengroep met begeleiding. Ze zijn een revisie van het materiaal, dat doet denken aan de manier waarop Pierre Boulez lncises voor piano laat uitgroeien tot Sur Incises voor Ensemble en hoe Luciano Berio een aantal van zijn Sequenzas opnieuw heeft samengesteld naar Chemins.  

» lees verder
Barbara Hannigan op Vienna, Fin de Siècle weer samen met Reinbert de Leeuw

Barbara Hannigan op Vienna, Fin de Siècle weer samen met Reinbert de Leeuw

Deel dit:

Datum: 16-09-2018

Na het succes met haar Grammy Award-winnende album, Crazy Girl Crazy (2017), is de Canadese sopraan Barbara Hannigan terug met een recitalalbum gemaakt met haar mentor Reinbert de Leeuw. Voor dit nieuwe album verkent het duo de wortels van de moderne muziek met componisten die een muzikale revolutie voerden: Arnold Schönberg, Hugo Wolf, Anton Webern, Alexander Zemlinsky, Alma Mahler en Alban Berg.
Vienna, Fin de Siècle presenteert een visie van Wenen op het toppunt van de late romantiek, toen muziek het meest weelderig en decadent was, aan de rand van de tonaliteit en vol wulpse schoonheid. Met componisten voor wie tekst en lied onafscheidelijk waren, legt het album het rijke en intense moment vast voor de verstoring van de harmonische taal van de late 19e en vroege 20e eeuw. Hannigan en De Leeuw zijn al lang liefhebbers van het prachtige repertoire uit deze epoque. 

» lees verder
Ibrahim Maalouf smeedt een cultureel meesterwerk

Ibrahim Maalouf smeedt een cultureel meesterwerk

Deel dit:

Datum: 13-09-2018

De Levant, letterlijk “het land waar de zon opkomt”, verwijst naar het gebied ten oosten van de Middellandse Zee, waarin o.m. Israël, grotendeels Jordanië, Libanon, Palestina, Syrië en een deel van Turkije liggen. The New Levant Initiative, een organisatie die economische integratie en culturele uitwisseling tussen de volkeren van de Levant bevordert, gaf trompettist Maalouf de opdracht een symfonie te schrijven over de levendige en gedeelde identiteit in de regio.

Met dit nieuwe werk bindt Maalouf de volkeren van de Levant. Niet alleen in muziek en poëzie, maar ook in een gedeelde collectieve identiteit. Maalouf, geboren in Beiroet ten tijde van de Libanese burgeroorlog in 1980, weet als geen ander de hooggespannen verwachtingen van zo'n opdracht waar te maken. Dit is een meeslepend werk, dat je als luisteraar niet onberoerd laat, ongeacht je culturele afkomst.

» lees verder
Nieuw album Cecile McLorin Salvant

Nieuw album Cecile McLorin Salvant

Deel dit:

Datum: 12-09-2018

Het moment dat de wereld voor het eerst van de ongelooflijke vocale artisticiteit van Cécile McLorin Salvant hoorde, was toen ze in 2010 het prestigieuze Thelonious Monk International Jazz Competition won. In de jaren daarna heeft McLorn Salvant zich ontwikkeld van eerst alleen bekende bij jazzcritici en vroege fans, tot een multi-GRAMMY® Award-winnares en een vooruitziende, onbevreesde stem in de hedendaagse jazz. 'The Window', is de titel van haar nieuwe album. Het is een album gevuld met duetten met pianist Sullivan Fortner. Met alleen Fortner's begeleiding ter ondersteuning van de stem van McLorin Salvant, zijn beiden vrij om te improviseren en vrij om te spelen met harmonie, melodie en frasering. 

» lees verder
Catherine Hewgill samen met Vladimir Ashkenazy

Catherine Hewgill samen met Vladimir Ashkenazy

Deel dit:

Datum: 30-08-2018

Gedurende twee dagen in oktober 2016, gingen de Russische pianist en dirigent Vladimir Ashkenazy en de Australische cellist Catherine Hewgill samen de studio in om hun eerste gezamelijke album op te nemen. Het werd een volledig Russisch programma, met cello sonates van Sjostakovitsj en Prokofjev en werk van Rachmaninov. 

Dit is album is de eerste opname voor Decca (Australië). Het album heet From Darkness to Light. "De titel weerspiegelt de vele zeer donkere passages in elk van de twee sonates, die uiteindelijk lijken op te lossen in de mogelijkheid van universeel licht en hoop", zegt Catherine Hewgill, hoofdcellist van het Sydney Symphony Orchestra.  

» lees verder
Originele invalshoek van nieuw album van Huelgas Ensemble

Originele invalshoek van nieuw album van Huelgas Ensemble

Deel dit:

Datum: 31-07-2018

Voor het nieuwe album van Huelgas Ensemble o.l.v. Paul van Nevel is gekozen voor diverse werken van verschillende componisten die werden uitgegeven door de Frans/Vlaamse boekdrukker en uitgever Christophe Plantin (c. 1520-89), één van de meest invloedrijkste printers en uitgevers van de zestiende eeuw. Voor de opnames selecteerde het Huelgas Ensemble werken van George de la Hèle (1547–86), Claude le Jeune (c.1529-1600), Jacobus de Kerle (1531–91), Philippus de Monte (1521–1603), Palestrina (c. 1525–94) en Andreas Pevernage (1542–91).

» lees verder
Prachtige kamermuziekbewerkingen van Van Baerle Trio

Prachtige kamermuziekbewerkingen van Van Baerle Trio

Deel dit:

Datum: 13-07-2018

Het Van Baerle Trio heeft het plan opgevat alle pianotrio's van Ludwig van Beethoven op te nemen. Dit is het tweede deel in die reeks. Vorig jaar november verscheen het eerste deel van Beethoven's Complete Piano Trios van Van Baerle Trio. Pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder hebben er weer een mooi album van gemaakt. De muziek van Beethoven komt goed tot zijn recht, vooral ook door het gebruik van de bijzondere 'piano' waarop Hannes Minnaar speelt.

Vijf sterren in De Volkskrant (13 juli 2018)

» lees verder
Erroll Garner: live in Amsterdam 1964

Erroll Garner: live in Amsterdam 1964

Deel dit:

Datum: 12-07-2018

In navolging van de prachtige uitgaven van The Complete Concert By The Sea en Ready Take One, komt nu Erroll Garner's Nightconcert uit, een uit de originale mastertapes gerestaureerde concertopname van de jazzpianist op het hoogtepunt van zijn uitverkochte Europese tour in 1964.

» lees verder
Uniek livemateriaal van Dexter Gordon

Uniek livemateriaal van Dexter Gordon

Deel dit:

Datum: 19-06-2018

Het Nederlands Jazz Archief komt opnieuw met live opnames, waar we niet omheen kunnen. In januari 1963 kwam Dexter Gordon voor het eerst naar Nederland. Zijn concert in de Utrechtse jazzkelder Persepolis met Rob Madna, Ruud Jacobs en Cees See wordt door velen, in het bijzonder collega-muzikanten, gerekend tot zijn beste Europese optredens. Deze VARA-opnamen werden niet eerder op de plaat uitgebracht. Release 29 juni.

» lees verder
Benjamin Herman - Project S

Benjamin Herman - Project S

Deel dit:

Datum: 10-06-2018

Het album Project S is een soundtrack die Benjamin Herman gemaakt heeft voor bij de gelijknamige documentaire over de legendarisch Citroën SM. De Citroën SM was ooit het mythische voertuig van de groten der aarde. Het was een Citroën met een Maserati-motor erin. Vele beroemdheden reden erin. Onder hen de presidenten van Frankrijk en de Sovjet-Unie, maar ook Johan Cruijff had er één. Het album klinkt als dezelfde mix van de auto. Frankrijk ontmoet Italië. ‘Serge Gainsbourg meets Fausto Papetti’, volgens Benjamin Herman.  

» lees verder
Lost album John Coltrane - Both Directions at once

Lost album John Coltrane - Both Directions at once

Deel dit:

Datum: 07-06-2018

Both directions is een verloren gewaand album. Het album is in 1963 opgenomen in de klassiek bezetting bestaande uit McCoy Tyner op piano, Elvin Jones op drums en Jimmy Garrison op bas. In de bezetting maakten zij ook de albums Coltrane (1962), Crescent (1964) en A Love supreme (1965). 

Volgens een persbericht, op 6 maart 1963, brachten Coltrane en zijn kwartet de dag door in Van Gelder Studios in Englewood, New Jersey, waar ze een mix opnamen van nieuwe composities en covers. Coltrane bracht een kopie van de tape mee naar huis, maar een album gebaseerd op de sessie werd nooit geproduceerd om onbekende redenen en de mastertapes werden waarschijnlijk in de jaren zeventig van de hand gedaan door Van Gelder. Gelukkig bewaarde Coltrane's eerste vrouw, Juanita Naima Coltrane, de kopie.

» lees verder
Joshua Redman - Still Dreaming

Joshua Redman - Still Dreaming

Deel dit:

Datum: 20-04-2018

Still Dreaming is het nieuwe album van Joshua Redman. Een album waarop hij in het gezelschap verkeert van drummer Brian Blade, bassist Scott Colley en Ron Miles op trompet. Het album is geïnspireerd op de band Old and New Dreams waarin vader Dewey Redman, samen met Don Cherry. Ed Blackwell en Charlie Haden, in de periode 1976-1987 mee speelde. Op Still Dreaming staan eigen, nieuwe nummers, een composite van Charlie Haden en één van Ornette Coleman.  

» lees verder
Kamasi Washington komt met nieuw album

Kamasi Washington komt met nieuw album

Deel dit:

Datum: 12-04-2018

Kamasi Washington is letterlijk en figuurlijk een grote naam in de jazz. Drie jaar geleden vestigde hij zich in één klap in de absolutele top met zijn magistrale debuutalbum The Epic. Ook zijn bijdrage aan Kendrick Lamar's meesterwerk To Pimp A Butterfly heeft hem geen windeieren gelegd. Vorig jaar verscheen het erg fijne tussendoortje Harmony Of Difference, maar nu is Kamasi Washington terug met zijn tweede volledige album; Heaven & Earth.

Heaven & Earth is samengesteld uit twee tegengestelde delen, waarbij Washington zijn visie op de wereld verder uitbouwt: de chaos waarin de wereld zich bevindt ten opzichte van zijn toekomstbeeld. De muziek is gecomponeerd, geschreven en gearrangeerd door Washington, met nieuwe arrangementen van jazz en bebop legende ...

» lees verder