webshopkeurmerk-logo
GRATIS Verzending vanaf € 50.= (*bij cd's en dvd's)
Meer dan 18.000 titels UIT VOORRAAD leverbaar!

Jazz en Klassieke muziek, nieuwe en actuele cd, vinyl en dvd releases

 

Aangenaam Klassiek 2022 van start!

Deel dit:

Datum: 24-09-2022

Kurtags briljante liedcyclus verbluffend goed vertolkt

Kurtags briljante liedcyclus verbluffend goed vertolkt

Deel dit:

Datum: 19-08-2022

Wat de Hongaarse componist György Kurtág bescheiden bestempelt als Kafka-Fragmente, is in werkelijkheid een briljante liedcyclus voor sopraan en viool. Kurtág (inmiddels 96) schreef tussen 1985 en 1987 veertig korte tot ultrakorte stukken rond flarden uit brieven en dagboeken van Franz Kafka. De helft blijft onder de minuut, het langste fragment gaat richting de zeven. Samen vullen ze een verbijsterend origineel uurtje.

Van deze liedcyclus, die nog maar 35 jaar oud is, bestaat er al een verheugend aantal opnamen. Stuk voor stuk goed, maar wat sopraan Anna Prohaska en violist Isabelle Faust ervan maken, stijgt boven alles uit.

★★★★★ in De Volkskrant (19 augustus 2022)

» lees verder
Longgone van Redman, Mehldau, McBride & Blade.

Longgone van Redman, Mehldau, McBride & Blade.

Deel dit:

Datum: 20-07-2022

Leden van het legendarische Joshua Redman Quartet uit de jaren 90 - Redman (saxofoon), Brad Mehldau (piano), Christian McBride (bas) en Brian Blade (drums) - hebben zich in 2020 na 26 jaar herenigd voor het album RoundAgain. Nu is de band terug met LongGone, een nieuwe opname met zes originals van Redman. RoundAgain, de eerste opname van de groep sinds MoodSwing uit 1994, werd meteen nummer 1 op de traditionele jazzalbumlijst in de VS en nummer 1 op de Britse Jazz & Blues-hitlijst. De plaat kreeg ook twee Grammy-nominaties. NPR noemde het album een ​​"vlekkeloze uitvoering", en merkte op dat de vier muzikanten "in de loop van de tijd alleen maar beter zijn geworden - nu speelt elk van hen op hun best." Redman herinnert zich zijn eerste groep als bandleider, die ongeveer anderhalf jaar duurde, als volgt: "Ik realiseerde me vrij snel dat deze band niet erg lang zou duren. Er is geen twijfel dat we ...

» lees verder
Miles Davis Bootleg Series 7

Miles Davis Bootleg Series 7

Deel dit:

Datum: 29-06-2022

Half september in de winkels, het zevende deel in deze gevierde, bekroonde archiefreeks die in 2011 begon en een diepgaand licht wierp op verschillende tijdperken van de legendarische carrière van Miles Davis. In de jaren tachtig was populaire muziek overgegaan op een soepeler, op elektronische muziek gebaseerd geluid dat de stoom van voorgaande jaren verruilde voor ingetogen arrangementen die bedoeld waren om vrede en diepe reflectie op te roepen. Miles Davis omarmde dit tijdperk en haalde inspiratie uit FM-radio en het nieuwe muziekvideokanaal, genaamd MTV. Hij was op zoek naar de volgende grens en liet zijn creativiteit de vrije loop. De muziek op 'The Bootleg Series, Vol. 7' legt die verkenning vast. In dat nieuwe tijdperk raakte hij elke centimeter van de popcultuur aan, terwijl hij trouw bleef aan zijn persoonlijke visie op jazz. 

» lees verder
Toots Thielemans meets Rob Franken

Toots Thielemans meets Rob Franken

Deel dit:

Datum: 13-05-2022

Een unieke uitgave van de studiosessies die Thielemans met de Nederlandse pianist Rob Franken (1941-1983) opnam tussen 1973 en 1983. De samenwerking met Franken was voor Thielemans van essentieel belang in zijn muzikale ontwikkeling. 59 stukken op een 3-CD-set.

Op 29 april 2022 zou Toots Thielemans (1922-2016) honderd jaar oud geworden zijn. In samenwerking met de Private Stichting Toots Thielemans komt het Nederlands Jazz Archief met een unieke uitgave van de studiosessies die Thielemans met de Nederlandse pianist Rob Franken (1941-1983) opnam tussen 1973 en 1983. De samenwerking met Franken was voor Thielemans van essentieel belang in zijn muzikale ontwikkeling. Hij zei daar zelf over: ‘Van wie ik het meest heb opgestoken is de Nederlandse pianist Rob Franken. Zijn spel is het belangrijkste onderdeel geworden van wat ze de typische Toots-stijl noemen.’

» lees verder
John Coltrane - My Favorite Things (60th anniversary)

John Coltrane - My Favorite Things (60th anniversary)

Deel dit:

Datum: 28-03-2022

MY FAVORITE THINGS, uitgebracht in maart 1961, was het eerste album waarop John Coltrane naast zijn vaste tenor ook sopraansaxofoon speelde. Zijn sopraan neemt de leiding op twee van de vier nummers van het album, waaronder zijn onvergetelijke vertolking van het titelnummer, dat Rodgers en Hammerstein schreven voor de musical The Sound of Music. Een bewerkte versie van het 14 minuten durende origineel was dat voorjaar een radiohit. Het succes van het nummer hielp Coltrane bij een breder publiek te introduceren, terwijl het album toekomstige generaties fans inspireerde. Als erkenning voor de blijvende artistieke en historische betekenis van het album, werd My Favorite Things in 1998 opgenomen in de Grammy(R) Hall of Fame en in 2018 gecertificeerd als goud. Rhino viert het 60-jarig jubileum van My Favorite Things met Deluxe Editions op vinyl en cd. Elke versie bevat nieuwe stereo- en monomixen die zijn geremasterd van de originele banden. De monomix, die ooit als verloren werd beschouwd, is onlangs herontdekt en is hier opgenomen.

» lees verder
Net aangekondigd: Max Richter - The New Four Seasons

Net aangekondigd: Max Richter - The New Four Seasons

Deel dit:

Datum: 25-03-2022

Tien jaar na de release van zijn baanbrekende Recomposed-album keert componist Max Richter terug naar de klankwereld van Vivaldi’s Vier Jaargetijden. Hij heeft zich opnieuw gebogen over het werk en nam met violiste Elena Urioste en de muzikanten van het Chineke! Orchestra een compleet nieuwe versie op. Over de nieuwe sound zegt Richeter zelf: It’s a grittier, more punk rock sound. I heard someone say it’s the difference between smooth peanut butter and crunchy peanut butter, which encapsulates it really well! The New Four Seasons komt uit op CD en LP. 

» lees verder
Legenday Bill Evans Trio 3CD

Legenday Bill Evans Trio 3CD

Deel dit:

Datum: 22-02-2022

Vijf albums in een boxset van drie schijven met de legendarische Bill Evans. Bill Evans schreef 'Kind Of Blue' samen met Miles Davis en wordt door velen beschouwd als de meest invloedrijke jazzpianist van zijn generatie. Het trio dat hij in 1959 vormde met de briljante, noodlottige jonge bassist Scott LaFaro en drummer Paul Motion is zeker zo fijn als elk trio in de jazzgeschiedenis. Deze drie-disc boxset-editie bevat bijna alles wat dit Evans-trio heeft opgenomen; De twee wonderbaarlijke studioalbums, 'Portrait In Jazz' en 'Explorations'; de intieme live sets opgenomen in New York in de zomer van 1961, 'Sunday Night At The Village Vanguard' en 'Waltz For Debby'. Deze meesterwerken worden aangevuld met de Birdland-sessies - een eerder muzikaal document van het trio in een authentieke clubsetting - met schijf drie aangevuld met hun eerste opnamen samen met de jazzklarinettist Tony Scott; voor het album 'Sung Heroes', zijn hommages aan Billie Holiday en de trompettist "Hot Lips" Page.

» lees verder
Schitterende Ornette Coleman lp-box

Schitterende Ornette Coleman lp-box

Deel dit:

Datum: 11-02-2022

Deze Ornette Coleman Blue Note Tone Poet boxset bevat alle zes albums van Coleman die werden opgenomen voor Blue Note Records, waaronder zijn vijf albums als leider - het tweedelige At The 'Golden Circle' Stockholm (1965), The Empty Foxhole (1966) ), New York is now! (1968), en Love Call (1968) - evenals zijn eenzame optreden als sideman op New And Old Gospel (1967) van collega-saxofonist Jackie McLean. Inclusief boekwerk met zeldzame foto's en een verhelderend essay van criticus Thomas Conrad.

» lees verder
Net aangekondigd: Joep Beving - Hermetism

Net aangekondigd: Joep Beving - Hermetism

Deel dit:

Datum: 28-01-2022

Joep Beving keert met zijn vierde album ‘Hermetism’ terug naar zijn solo piano roots. Dit album is ontstaan tijdens de donkerste dagen van de pandemie, in een tijd van angst en polarisatie. Geïnspireerd door oude filosofische opvattingen is Beving op zoek gegaan naar universele thema’s. “Ik hoop dat mijn muziek luisteraars verbindt en troost biedt” vertelt hij. Met zijn twaalf nieuwe composities, uitgevoerd op zijn geliefde Schimmel-piano, brengt hij een combinatie van melancholie en hoop.

» lees verder
Vijf sterren voor Lise Davidsen en Leif Ove Andsnes

Vijf sterren voor Lise Davidsen en Leif Ove Andsnes

Deel dit:

Datum: 21-01-2022

De Noorse sopraan Lise Davidsen is voor dit album gekoppeld aan haar landgenoot pianist Leif Ove Andsnes en dat is een schot in de roos. Het album staat vol met prachtige composities van de grote Noorse componist Edvard Grieg. Alle 28 stukken zijn betoverend, er wordt met totale technische beheersing gespeeld en in elk lied wordt feilloos de juiste toon gevonden.

Eenvoudige doch indringende schoonheid.

★★★★★ in De Volkskrant van 21 januari 2022

» lees verder
Ludovico Einaudi - Underwater

Ludovico Einaudi - Underwater

Deel dit:

Datum: 19-01-2022

Net als veel andere releases momenteel is ook Underwater een typisch product van de covid lockdown. Door de lockdown kreeg Einuadi de mogelijkheid om zichzelf te isoleren en volledig te werken aan dit project dat hem na aan het hart lag. Ludovico Einaudi maakte het album "Underwater" door liedjes te schrijven en niet door te componeren. Dit is goed terug te horen in de melodie van "Luminous", het eerste stuk van dit project. "Ik heb dagen besteed aan het voorbereiden van mijn vleugel om een ​​zacht, warm, intiem en onderscheidend geluid te creëren. Het is een heel specifiek geluid dat het gevoel van muziek vertegenwoordigt. Ik wilde dat de piano op een heel intieme manier zou spreken en zingen, alsof ik één-op-één praten met iemand in een persoonlijke band." - Ludovico Einaudi. 

» lees verder
Jeff Parker - Forfolks

Jeff Parker - Forfolks

Deel dit:

Datum: 05-01-2022

Na The New Breed, voor zijn vader, en Suite For Max Brown, voor zijn moeder, is Forfolks alweer het derde solo album van jazz gitarist Jeff Parker voor het International Anthem label. Het is meditatieve juweel met spaarzaam gitaarspel en ambient geluiden.

Forfolks bestaat uit één track die we al kenden van Tortoise (La Jetée), een interpretatie van Monk’s Ugly Beauty, een bewerkte traditional (My Ideal) en een eigen classic (Four Folks) en vier compleet nieuwe composities, waarbij het heerlijk lang opgerekte Excess Success, een vrije composities in een loop-gedreven drone, je in een weldadige sfeer van meanderende rust brengt. Waar de fabuleuze titeltrack al het nodige prachtige voorwerk heeft gedaan. De vrije manier van spelen die hij kiest krijgt door zijn geniale gebruik van effecten steeds veel diepte en brengen onverwachte emoties met zich mee.

» lees verder
Paradox Jazz Orchestra brengt The Skymaster tot leven.

Paradox Jazz Orchestra brengt The Skymaster tot leven.

Deel dit:

Datum: 17-11-2021

The Skymasters, opgericht in 1945 in opdracht van de AVRO, werden enorm populair door hun twee- of driewekelijkse radio-uitzendingen met swingende bigbandmuziek en Nederlands zangrepertoire. Met het radioprogramma Swingtime (van 1978 tot 1986) vestigde het orkest zijn reputatie als een van Europa's toonaangevende bigbands. Dit eerste album van Paradox Jazz Orchestra is opgedragen aan deze illustere bigband. Het Paradox Jazz Orchestra is in 2019 opgericht door bandleider, arrangeur en saxofonist Jasper Staps en trompettist Teus Nobel met als doel het rijke Nederlandse en internationale ...

» lees verder