webshopkeurmerk-logo
GRATIS Verzending vanaf € 35.= (*bij cd's en dvd's)
Meer dan 16.000 titels SNEL UIT VOORRAAD leverbaar!

Jazz en Klassieke muziek, nieuwe en actuele cd releases

 

Jacob Collier sluit Djesse trilogie af

Jacob Collier sluit Djesse trilogie af

Deel dit:

Datum: 24-11-2020

Dit is het laatste album in de Djesse trilogie van Jacob Collier. Geen enkel album in de trilogie klinkt hetzelfde. Deze keer invloeden van Hip-hop en Neo-Soul, stevige beats, prachtige vocalen en de gebruikelijke riskante uitstapjes waar Collier zo om geliefd is. Uitermate spannend en sterk hoogtepunt om een trilogie mee af te sluiten.

» lees verder

Aangenaam Klassiek 2020

Deel dit:

Datum: 30-09-2020

Vijf sterren voor Hannes Minnaar - Nox

Vijf sterren voor Hannes Minnaar - Nox

Deel dit:

Datum: 26-09-2020

Het effect van de nacht, dat is wat je hoort op het adembenemende nieuwe album van pianist Hannes Minnaar, Nox. Op dit album, met de donkerte van de nacht die onbehagen oproept maar je ook kan omarmen, klinkt Minnaar zoals hij is: nuchter maar sensitief. Minnaar speelt vier stukken van Robert Schumann. Robert Zuidam had zijn Tanglewood Concerto (2015) door Minnaar horen spelen en was zo gegrepen door Minnaars spel, dat hij besloot speciaal voor de pianist te componeren. Dat werden vijf nocturnes onder de naam Nox. Het album wordt dan afgesloten met drie srtukken van Maurice Ravel en één van Leos Janacek.

De Volkskrant 24 september ★★★★★

» lees verder
Mammal Hands - Captured Spirits

Mammal Hands - Captured Spirits

Deel dit:

Datum: 18-09-2020

Het Britse trio Mammal Hands heeft voor het vierde album Captured Spirits een paar jaar de tijd genomen. Die tijd lijkt vooral benut om de details van hun sound wat beter uit te werken. De bezetting (drums, sax/klarinet en piano) doet het nog altijd zonder bas, wat op eerdere platen voor een wat vlakke dynamiek zorgde. Maar daar is nu geen sprake meer van. Net als bij voormalig labelgenoten Gogo Penguin is de liefde voor jazz nooit los te zien van die voor elektronische dance en de minimale muziek van Steve Reich. De muziek van Mammal Hands is echter ongrijpbaarder, door de ontregelende sax van Jordan Smart. Met sopraan en .... 

» lees verder
Rymden - Space Sailors

Rymden - Space Sailors

Deel dit:

Datum: 12-09-2020

“Space Sailors” is het tweede album van het Scandinavische super-jazz trio Rymden. De debuut-cd “Reflections & Odysseys” mocht lovende kritieken ontvangen en bracht de groep ook naar veel mooie festivals in de Benelux. Het nieuwe album van Bugge Wesseltoft, Magnus Ostrom en Dan Berglund bevat wederom veel ‘bold dynamics, melancholic textures, atmospheric moods, subtle details, big sonic gestures, dramatically charged rhythms, progressive fusion rock psychedelica and virtuously played jazz of the highest level’.

» lees verder
Jazz tip: Art Blakey - Just Coolin'

Jazz tip: Art Blakey - Just Coolin'

Deel dit:

Datum: 06-08-2020

Eén van de allergrootsen in de jazz is drummer en bandleider Art Blakey. Voor de liefhebbers is dan ook fantastisch nieuws dat er een 'nieuw' album is verschenen: Just Coolin'.  

Deze uit nooit eerder uitgebrachte opnames uit 1959 release bleef jaren op de plank liggen van het Blue Note archief. Deze sessie vond plaats na het vertrek van Benny Golson en Hank Mobley - de oorspronkelijke saxofonist van The Jazz Messengers - kon invallen. Kort daarna zou Wayne Shorter zijn plek innemen. In deze bezetting werd het hoog gewaardeerde At the Jazz Corner of the World opgenomen en de tapes voor Just Coolin' simpel vergeten. Gelukkig is dit gemis na al die jaren ongedaan gemaakt.

» lees verder
Droomdebuut van celliste Lidy Blijdorp

Droomdebuut van celliste Lidy Blijdorp

Deel dit:

Datum: 18-05-2020

Journeyers is het eerste soloalbum van celliste Lidy Blijdorp en is op veel plekken zeer goed ontvangen. Afgelopen zondag (17 mei) nog bij Podium Witteman op NPO2.

De Sonate Op.8 voor cello solo van de Hongaarse componist Zoltan Kodaly mocht van haar absoluut niet ontbreken op het album. Van Maurice Ravel speelt ze, samen met Rosanne Philippens, de Sonate voor viool en cello en met pianist Julien Brocal nam zij Lever du jour uit Daphnis en Chlo en Habanera en Malaguena uit Rhapsodie Espagnole op, orkestwerken van Ravel die zij zelf arrangeerde voor cello en piano. "Zolang als ik cello speel, ben ik verliefd op de muziek van Ravel. Enerzijds componeert hij met een diep gevoel voor structuur, anderzijds roept hij een fantasiewereld op. Toen ik Lever de Jour voor het eerst hoorde, vergat ik alles om me heen, het leek wel of ik mijn bewustzijn even verloor. Hij schetst een ultieme sprookjeswereld, het is alsof je in een overweldigende droom terechtkomt."

» lees verder
Vijf sterren voor Van Baerle Trio

Vijf sterren voor Van Baerle Trio

Deel dit:

Datum: 16-04-2020

De afgelopen drie jaar is het Van Baerle Trio (Hannes Minnaar, piano, Maria Milstein, viool, en Gideon den Herder, cello) druk in de weer geweest met het opnemen van Beethovens complete pianotrio’s. Deze maand lanceert Challenge Classics de vijfde en afrondende release. En die bevat een mooie aanvulling op de bekende trioreeks.

Deze afrondende cd bevat Beethovens eigen triobewerking van het populaire Septet in Es, opus 20 en het Tripelconcert in C, opus 56. Het trio staat natuurlijk zelf centraal in de septetbewerking die hier wordt gepresenteerd als Pianotrio in Es, opus 38. We horen hoe Hannes Minnaar en zijn strijkende collega’s de diepte in gaan en er samen weer rijker uitkomen. 

★★★★★ in De Gelderlander (16 april 2020)

» lees verder
Nieuw album van Shabaka Hutchings

Nieuw album van Shabaka Hutchings

Deel dit:

Datum: 13-03-2020

Shabaka Hutchings is een razend actieve saxofonist die met een aantal bands tegelijk zijn stempel drukt op de actuele jazzscene in Londen. Die bands heten Sons of Kemet, The Comet is Coming en The Ancestors. Het nieuwste album van die laatste band, Shabaka & The Ancestors, heet We Are Sent Here By History en is verschenen bij het prestigieuze en gerenommeerde label Impulse! Deze band van Shabaka maakt traditionelere jazz dan de andere twee, maar de muziek is desalniettemin bepaald avontuurlijk te noemen: ‘spirituele jazz’.

» lees verder
YURI HONING schittert op Bluebeard

YURI HONING schittert op Bluebeard

Deel dit:

Datum: 27-02-2020

Yuri Honig's nieuwe album Bluebeard is een schitterende album, waarop Honing, samen met pianist Wolfert Brederode, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Joost Lijbaart, ons meeneemt op een ontdekkingstocht door de catacomben van de mythische figuur Blauwbaard, hoofdfiguur van het gelijknamige 17e eeuwse Franse sprookje. Je wordt ondergedompeld in fonteinen van muziek in verborgen kamers. In die zin is Bluebeard iets gevarieerder dan de ook erg mooie voorganger Goldbrun. Bluebeard is wederom een nieuwe mijlpaal voor dit fantastische kwartet, dat de term ‘jazz’ allang ontstegen is en een volstrekt unieke en eigen muziek maakt.

» lees verder
Vijf sterren voor nieuw album PAT METHENY

Vijf sterren voor nieuw album PAT METHENY

Deel dit:

Datum: 21-02-2020

From This Place, het nieuwe album van Pat Metheny, heeft hij gemaakt met zijn nieuwe groep met daarin de relatief onbekende bassist Linda May Han Oh, pianist Gwilym Simcock en een orkest. De enige constante van de laatste jaren is drummer Antonio Sanchez. De muzikanten op From This Place hebben samen al heel wat getoerd en daarbij oude stukken van Metheny gespeeld. Vervolgens zijn ze de studio ingedoken om nieuw materiaal op te nemen. Misschien dat From This Place daarom zo vertrouwd klinkt. Het is een gevarieerde, ambitieuze, voor Metheny-begrippen tamelijk conventioneel album geworden en doet denken aan Secret Story uit 1992.

» lees verder
Mooi, maar obscuur, album NINA SIMONE opnieuw verkrijgbaar

Mooi, maar obscuur, album NINA SIMONE opnieuw verkrijgbaar

Deel dit:

Datum: 15-02-2020

Begin april worden we blij gemaakt met een mooie heruitgaven van een Nina Simone album. "Fodder On My Wings", opgenomen in 1982, niet lang nadat ze naar Parijs was verhuisd, was een van de favoriete albums van Nina Simone en is toch altijd een van haar meest obscure albums gebleven. Oorspronkelijk was het album opgenomen voor een klein Frans label en sinds de eerste release is het altijd slechts sporadisch beschikbaar gebleven. Voor deze heruitgave, die uitkomt op CD en op LP, wordt het originele album uitgebreid met drie bonusnummers. 

» lees verder
Joseph Haydn door het Matangi Quartet

Joseph Haydn door het Matangi Quartet

Deel dit:

Datum: 12-02-2020

Toen het Matangi Quartet in zijn beginjaren 2000 kennis maakte met de Sieben Letzte Worte van Haydn maakte het stuk meteen een onuitwisbare indruk op het viertal. Omdat het stuk verbonden is met de paastijd was er steeds maar een geringe periode waarin er vraag was naar het stuk. Het kwartet was dan ook verguld met de uitnodiging van de Dutch Don’t Dance Division om het stuk meermaals uit te voeren met daarbij een indrukwekkende choreografie van choreograaf Thom Stuart. Na deze serie opvoeringen voelde het kwartet de behoefte om het stuk op cd vast te leggen. Marcel van den Broek van OAK studio tekende voor het prachtige ontwerp van de verpakking van de cd.

» lees verder
Vier Sterren in De Volkskrant voor Maria Milstein en Mathieu van Bellen

Vier Sterren in De Volkskrant voor Maria Milstein en Mathieu van Bellen

Deel dit:

Datum: 07-02-2020

Voor het aanstormende violistenkoppel Maria Milstein en Mathieu van Bellen staat niet virtuositeit voorop maar ‘het creëren van adembenemende landschappen en spannende verhalen’. Dat is hun zonder meer gelukt, al speelt virtuositeit evengoed een rol van betekenis speelt in deze bevlogen uitgevoerde vioolduetten, die allemaal gecomponeerd zijn in ruwweg de eerste helft van de vorige eeuw.  In de sonate die Henryk Górecki op zijn 24ste schreef, toont hij zich al een liefhebber van het contrast tussen wrange, drammende klanken en vrijwel totale kaalslag. Dit is voer voor doorgewinterde luisteraars. Ook ...

» lees verder