webshopkeurmerk-logo
GRATIS Verzending vanaf € 50.= (*bij cd's en dvd's)
Meer dan 18.000 titels UIT VOORRAAD leverbaar!
Straat, Sophie Smartlap Is Niet Dood
  • Straat, Sophie
    Smartlap Is Niet Dood

  • onze prijs:€ 25.99
  •  
  • formaat:LP
  • releasedatum:03 maart 2023
  • levertijd:OP VOORRAAD, 1 werkdag
 
Info

Eerste oplage is limited gekleurd vinyl


De Nederlandse protestzangeres Sophie Straat (echte naam Sophie Schwartz) groeide eind jaren 90 op in de Pijp in Amsterdam en schrijft, samen met haar compagnon en partner Wieger, over maatschappelijke en sociale misstanden zoals de effecten van gentrificatie, feminisme en politiegeweld. Naast haar rol als vertolker van het levenslied is Sophie kunstenaar en maakt zij sociaal geëngageerd werk.
Sophie Straat maakte ondanks dat zij begon tijdens de pandemie een bliksemstart van haar carrière mee. Ze won een Edison in de categorie ‘Hollands’ voor haar debuut EP ’T is niet mijn Schuld, waarbij de jury haar “actualiteit en urgentie” prees. Ze had met Tweede Kamer een festivalzomerhit samen met Goldband in een zomer waar geen festivals plaats mochten vinden. Ze speelde met Andre Hazes (jr.) in de Ziggo Dome, met Donnie in AFAS Live, met Willeke Alberti in het Olympisch Stadion en met The Opposites in de Gashouder. Haar levensliederen verzamelden inmiddels meer dan 5 miljoen streams en Sophie Straat speelde op festivals van Oerol tot Best Kept Secret en van Wildeburg tot Lowlands. Zo is ze binnen no-time de onbetwiste koningin van een nieuwe generatie protestzangers gebleken.

Op 3 maart verschijnt debuutalbum Smartlap Is Niet Dood waarop het traditionele levenslied van de EP wordt aangevuld met modernere popmuziek. Wat gebleven is, is de problematiek waar over gezongen wordt; seksisme, racisme, ongelijkheid en machtsmisbruik zijn thema’s die voorbijkomen. Zo gaat recente single Mannen over mansplaining en het patriarchaat en nieuwe single Mooier Als Je Lacht over straatintimidatie.
Sophie zegt hierover in Vrij Nederland (dec ’22): “Mijn doel is het verspreiden van een boodschap en ik merk dat liedjes daarbij helpen omdat mensen ze makkelijk meezingen. Letterlijker kan ik mijn boodschap niet doorgeven. De muziek van Sophie Straat moet kunst zijn, geen preek. Wij omzeilen het risico op een belerende tirade door humor in te zetten. De liedjes moeten vooral ook leuk zijn om naar te luisteren, en voor ons om te spelen. Het gaat om de boodschap, maar het is een fijne bijkomstigheid dat ik het heerlijk vind om die boodschap live te brengen”.

Tracklist


1. Smartlap Is Niet Dood
2. De Vergiffenis
3. Tweede Kamer (ft. Goldband)
4. Mooier Als Je Lacht
5. Mijn Club
6. Papa
7. Mannen
8. Vrijheid, Gelijkheid, Zusterschap
9. Oranje Boven
10. Nooit Genoeg
11. Wat Is Het Kut Om Agent Te Zijn
12. De Stad Is Van Ons

1.  Smartlap Is Niet Dood
2.  De Vergiffenis
3.  Tweede Kamer
4.  Mooier Als Je Lacht
5.  Mijn Club
6.  Papa
7.  Mannen
8.  Vrijheid, Gelijkheid, Zusterschap
9.  Oranje Boven
10.  Nooit Genoeg
11.  Wat Is Het Kut Om Agent Te Zijn
12.  De Stad Is Van Ons
1.  Smartlap Is Niet Dood
2.  De Vergiffenis
3.  Tweede Kamer
4.  Mooier Als Je Lacht
5.  Mijn Club
6.  Papa
7.  Mannen
8.  Vrijheid, Gelijkheid, Zusterschap
9.  Oranje Boven
10.  Nooit Genoeg
11.  Wat Is Het Kut Om Agent Te Zijn
12.  De Stad Is Van Ons
Klik hier voor alles van Straat, Sophie