webshopkeurmerk-logo
GRATIS Verzending vanaf € 50.= (*bij cd's en dvd's)
Meer dan 18.000 titels UIT VOORRAAD leverbaar!
Konitz, Lee / Sims, Zoot... E.a. Star Eyes :live In Amsterdam 1958
  • Konitz, Lee / Sims, Zoot... E.a.
    Star Eyes :live In Amsterdam 1958

  • onze prijs:€ 16.99
  •  
  • formaat:CD
  • releasedatum:01 maart 2012
  • levertijd:5 à 10 werkdagen
 
Info

Jazz at Concertgebouw, Vol.6.

 

featuring: Lee Konitz, Zoot Sims, Phineas Newborn, Red Garland, Oscar Pettiford, Kenny Clarke

 

MCN presenteert de zesde cd in de serie Jazz at the Concertgebouw: Star Eyes. Nooit eerder uitgebrachte opnamen van het concert op 27 september 1958 dat Lou van Rees organiseerde onder de noemer Jazz from Carnegie Hall een ware ‘all star’ avond in het Amsterdamse Concertgebouw. De eerste helft van het concert is nu te horen op deze cd. Het boekje bij de cd is geïllustreerd met bijzondere foto’s van Ed van der Elsken en Frank Appelman. (tekst: www.mcn.nl)

 

recensie www.jazzenzo.nl :
http://www.jazzenzo.nl

 

 

De serie Dutch Jazz Archive Series ‘Jazz at the Concertgebouw’ is uitgebreid met nummertje zes in de serie: Zoot Sims, Lee Konitz en de vier anderen die in de albumgegevens boven deze recensie staan vermeld. De serie is een - steeds verder toe te juichen - initiatief van Muziek Centrum Nederland.

 

Het concert van de zes Amerikanen betekende de opening van het seizoen 1958-59 in het Amsterdamse Concertgebouw. Een seizoen dat topzwaar zou worden met de komst later van onder andere Louis Armstrong, Duke Ellington, Count Basie, Horace Silver, Ella Fitzgerald en vele anderen. Maar deze 27e september stond een speciaal programma op de rol: ‘Jazz from Carnegie Hall’, zomaar overgevlogen naar Amsterdam.

 

Deze cd bevat een registratie van het concert en valt in diverse delen uiteen. Eerstens is er het trio van pianist Phineas Newborn, waarbij zich later Lee Konitz voegt, om later in twee stukken te worden ‘opgevolgd’ door Zoot Sims. Daarna is het de beurt aan het trio van pianist Red Garland, die verderop gezelschap krijgt van Konitz en Sims. Als bonustracks sluiten twee stukken van het Oscar Pettiford Trio de cd af.

 

Zoals dat ook voor de voorgaande uitgaven in deze serie geldt, speelt ook hier de gedateerdheid een rol, maar zeker niet in negatieve zin. Wie ‘Willow Weep For Me’ in de uitvoering van Zoot Sims hoort, kan alleen maar treuren dat je daar tegenwoordig niet meer om hoeft te komen. Hetzelfde geldt voor een gloedvolle vertolking van ‘Lover Man’ door Lee Konitz.

 

Bij historische opnamen als deze is het ook interessant te beluisteren hoe jazzmusici anders in de muziek stonden dan heden ten dage. Slagwerker Kenny Clarke bijvoorbeeld werd in die jaren nogal eens verweten dat hij wel érg manifest aanwezig was. In het Phineas Newborn Trio op deze cd is dat ook zo, maar de man die aan de wieg stond van de bebop, articuleert hier als geen ander. Dat doet hij brutaal, hard en onverbiddelijk. En ja, dan kan het evenwicht soms wel even zoek raken. Maar verderop, in het Red Garland – en Oscar Pettiford Trio doet zijn spel heel wat passender aan en daaruit mag je gerust concluderen dat het bedachtzame van Newborn en het expressieve van Clarke niet zo goed bij elkaar passen.

 

Het gaat te ver om alle twaalf stukken afzonderlijk te bespreken. Daarom volstaat wellicht de weergave van een aantal titels: ‘Star Eyes’, ‘Lover Man’, ‘Willow Weep For Me’, ‘C Jam Blues’, ‘Makin’ Whoopee’ en ‘Yardbird Suite’. En wie van de bassolo’s in ‘Bohemia After Dark en ‘Stardust’ kennis neemt, begrijpt onmiddellijk waarom Oscar Pettiford nog altijd invloed heeft op de ontwikkeling van hedendaagse contrabassisten. De meeste luisteraars zullen de aangestipte composities wel kennen, maar niet in deze ongeëvenaarde uitvoeringen. Springlevende muziek, voorbeeld voor velen na hen en een parelend luisterjuweel voor hedendaagse jazzcats.

 

Het inlegboekje van deze memorabele cd is niet alleen prijzenswaardig door prachtige historische foto’s van Ed van der Elsken, maar zeker ook door de historische informatie van jazzjournalist Bert Vuijsje. De laatste was er bij, toen in 1958, dat kan haast niet anders. En zo niet, dan heeft hij bijna wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het hoe en wat in dat gedenkwaardige seizoen 1958-59 in Amsterdam. Fantastisch!

 

tracklist:

 

Phineas NewBorn Trio

 

01.Daahoud
02.Walkin
03.Blue Lou

 

Lee Konitz & Phineas NewBorn Trio

 

04.Star Eyes
05.Lover Man

 

Zoot Sims & Phineas NewBorn Trio

 

06.Sunday
07.Willow Weep For Me

 

Red Garland Trio

 

08.C Jam Blues
09.Makin Whoopee

 

Lee Konitz, Zoot Sims & Red Garland Trio

 

10.Yardbird Suite

 

bonus tracks

 

Oscar Pettiford Trio

 

11.Bohemia After Dark
12.Stardust

 

Klik hier voor alles van Konitz, Lee / Sims, Zoot... E.a.