webshopkeurmerk-logo
GRATIS Verzending vanaf € 50.= (*bij cd's en dvd's)
Meer dan 18.000 titels UIT VOORRAAD leverbaar!
Yanya, Nilufer Painless
  • Yanya, Nilufer
    Painless

  • onze prijs:€ 16.99
  •  
  • formaat:CD
  • releasedatum:04 maart 2022
  • levertijd:OP VOORRAAD, 1 werkdag
 
Info

Painless is de opvolger van Nilüfer Yanya's beroemde debuutalbum Miss Universe uit 2019, dat haar volledig vestigde als een unieke artiest en een onderscheidende stem die gewoon gehoord moet worden. De veelgeprezen Miss Universe - een breedbeeldconceptplaat die een tongue in cheek-veeg uitdeelde aan de meest zelfbetrokken hoeken van de gezondheids- en welzijnsindustrie - werd vorig jaar gevolgd door de drie nummers tellende EP Feeling Lucky? , die Yanya's fascinatie voor alt-rockmelodieën uit de jaren '90 verder onderzocht en putte uit thema's van wrok, haar vliegangst en het concept van geluk. Pitchfork vatte Feeling Lucky? en haar inmiddels weergaloze songwritingtalent het best: "Nilüfer Yanya's melodieën hebben een aantrekkingskracht die zo sterk is dat ze bijna hun eigen natuurwet vereisen." Yanya bracht dit jaar ook voor het eerst haar vroege EP's opnieuw uit op vinyl op de plaat Inside Out. De release is een inzamelingsactie voor Artists in Transit, een non-profitgroep die ze samen met haar zus Molly heeft opgericht en die kunstworkshops geeft aan ontheemden en gemeenschappen in tijden van ontbering.

 

Als dochter van twee beeldend kunstenaars (haar Iers-Barbadiaanse moeder is textielontwerpster en het werk van haar in Turkije geboren vader wordt tentoongesteld in het British Museum) was creativiteit altijd bestemd voor de toekomst van Nilüfer Yanya. Nu ze de volgende fase van haar creatieve reis ingaat, rent Yanya halsoverkop de diepten van emotionele kwetsbaarheid in op haar tweede plaat PAINLESS. Het album werd opgenomen tussen een kelderstudio in Stoke Newington en Riverfish Music in Penzance met Miss Universe-medewerker en producer Wilma Archer, DEEK Recordings-oprichter Bullion, Big Thief-producer Andrew Sarlo en muzikant Jazzi Bobbi.

Waar Miss Universe muzikale grenzen oprekte met een litanie van stijlen van smooth jazz melodieën tot radioklare pop, kiest PAINLESS voor een meer directe sonische benadering. Door haar voorheen brede palet te beperken tot een handvol robuuste ideeën die draaien om melancholische harmonieën en lusvormige industriële beats om de insulaire focus van de teksten na te bootsen, heeft Yanya de eigenaardigheden van eerdere releases gladgestreken zonder te verliezen wat essentieel voor haar is.

PAINLESS is een plaat die de luisteraar dwingt om te zitten met het ongemak dat gepaard gaat met zoveel van de grootste uitdagingen van het leven, of het nu gaat om relatiebreuken, het omgaan met eenzaamheid of de zoektocht naar ons innerlijke zelf. "Het is een plaat over emotie", legt Yanya uit. "Ik denk dat het daar opener over is op een manier die Miss Universe niet was, omdat er zoveel mantels en mouwen zijn met het concept dat ik eromheen heb gebouwd." Ze voegt eraan toe, samenvattend het ethos van het nieuwe album: "Ik ben niet zo bang om mijn gevoelens toe te geven".

 
1.  The Dealer
2.  L/r
3.  Shameless
4.  Stabilise
5.  Chase Me
6.  Midnight Sun
7.  Trouble
8.  Try
9.  Company
10.  Belong With You
11.  The Mystic
12.  Anotherlife
Klik hier voor alles van Yanya, Nilufer