webshopkeurmerk-logo
GRATIS Verzending vanaf € 50.= (*bij cd's en dvd's)
Meer dan 18.000 titels UIT VOORRAAD leverbaar!
Everything But The Girl Fuse
  • Everything But The Girl
    Fuse

  • onze prijs:€ 16.99
  •  
  • formaat:CD
  • releasedatum:21 april 2023
  • levertijd:OP VOORRAAD, 1 werkdag
 
Info

Fuse is het comeback album van Everything But The Girl.  Het is geschreven en geproduceerd door Ben Watt en Tracey Thorn in de lente-zomer van 2021, en geeft een moderne kijk op de glanzende elektronische soul waarmee de band halverwege de jaren 90 voor het eerst pionierde. Thorn's aangrijpende stem staat opnieuw op de voorgrond in Watt's glinsterende landschap van subbas, scherpe beats, halfverlichte synths en lege ruimte, en net als voorheen is het resultaat het geluid van een band die comfortabel is met zowel sonisch eigentijds als, maar toch tijdloos zichzelf.

Sprekend over de heroprichting van de band en het nieuwe album, zegt Tracey: 'Ironisch genoeg was het voltooide geluid van het nieuwe album het laatste waar we aan dachten toen we in maart 2021 begonnen. Natuurlijk waren we ons bewust van de druk van zo'n langverwachte comeback, dus probeerden we in plaats daarvan te beginnen in een geest van ruimdenkende speelsheid, onzeker van de richting, ontvankelijk voor uitvindingen'.  Naarmate het vertrouwen groeide, namen ook de hartslag en het ritme van het album toe, met als hoogtepunt het schrijven en programmeren van latere nummers, zoals de nieuwe single Nothing Left To Lose en Caution To The Wind. Doorspekt met afwisselend hoop, wanhoop en levendige flashbacks, geven de songteksten van het album - soms zinspelend, soms rijk gedetailleerd - weer hoe het is om opnieuw te beginnen. Ben legt uit: ‘Het was spannend. Er ontwikkelde zich een natuurlijke dynamiek. We spraken in steno, en kleine blikken, en schreven instinctief mee. Het werd meer dan de som van onze twee zelven. Het werd gewoon alles behalve het meisje op zichzelf '. De hernieuwde studiosamenwerking van het duo leidde ook tot de nieuwe albumtitel. 'Na zoveel professionele tijd gescheiden te zijn geweest, was er zowel wrijving als een natuurlijke vonk in de studio toen we begonnen', zegt Tracey. ‘Hoezeer we het in het begin ook bagatelliseerden, het was alsof er een lont was aangestoken. En het eindigde in een soort samensmelting, een emotionele versmelting. Het voelde heel echt en levend'.


 

Everything But The Girl brak in 1982 door in de Britse indiescene met een jazzfolkcover van Cole Porter's Night and Day. Vervolgens brachten ze in de jaren 80 een reeks Britse gouden albums uit, waarbij ze experimenteerden met jazz, gitaarpop, orkestrale wall-of-sound en drummachine-soul. Na Watts bijna-doodervaring door een zeldzame auto-immuunziekte in 1992, keerde het paar in 1994 ongegeneerd terug met de miljoenen verkochte vurige folktronica van Amplified Heart. Het bevat hun grootste hit, Missing, naar de remix van de New Yorkse dj-producer Todd Terry. Dat werd een onverwachts wereldwijd radiosucces (nummer 2 US Hot 100; nummer 3 UK Top 40). Het sprankelende Walking Wounded - emotionele nummers boordevol ideeën uit de elektronische scene uit het midden van de jaren 90 - volgde in 1996 (nummer 4 UK Album Chart). Met vier UK Top 40-hits werd de plaat het eerste platina-verkopende album van de band. Na hun laatste show op het Montreux Jazz Festival in 2000, koos het paar ervoor om Everything But The Girl op een hoogtepunt te verlaten.

Klik hier voor alles van Everything But The Girl